Stvarno jezivo! Srce ove životinje nalazi se u glavi – Prava su delicija, a evo o kome se radi

Zanimljivosti

Stvarno jezivo! Srce ove životinje nalazi se u glavi - Prava su delicija, a evo o kome se radi

Znate li koja životinja ima srce na glavi?

Ovako na prvu treba dobro razmisliti koja bi to životinja bila a da ima srce smješteno na glavi tijela, zanima vas? Prije nego nastavimo dat ćemo vam natuknicu koja će vas možda podsjetiti o kojoj se životinji radi. Ova životinja je prava delicija i vrlo je ukusna, te je poznata u svim kuhinjama svijeta.

Da li vam je sinulo o kojoj se životinji radi? Ako jest bravo, a ako nije dat ćemo vam sljedeću natuknicu. Ova životinja živi u vodi i to najčešće na ušćima rijeka gdje se slatka voda miješa sa morskom. E sad ste sigurno pogodili, radi se o škampima.

Škampi pripadaju skupini rakova, te imaju deset nogu i nemaju kralježnice. Tijelo im se sastoji od glave sa prsnim košom koji su zaštićeni jednim dijelom oklopa, te nastavkom odnosno repom koji dalje ima svoje oklope. Dakle, ovaj račić ima tijelo u dva dijela, glavu i rep. Kako je fizionomija takva da je prsni koš škampa naslonjen na glavu, srce ove životinje se zapravo nalazi na glavi.

Kakav je život životinje čije srce se nalazi na glavi?

Škamp ima duguljasto vitko tijelo koje može biti narančasto ružičastih nijansi, te je bočno spljošteno, a srce mu je zapravo na glavi. Kako nema kralježnice, priroda se pobrinula da su glava i prsa spojeni u jedno zaštićeni egzoskeletom, te se na glavu nadovezuje rep sastavljen od kolutića koji na kraju ima lepezu pomoću koje škamp može plivati. Kliješta su škampu ruke i služe za lov hrane i obranu od grabežljivaca.

Kako se škamp hrani mekušcima, sitnim ribicama i ostacima strvina, no škamp je i lovina većih životinja poput riba, većih rakova, morskim konjicima, te se na taj način nalazi u krugu vodenog hranidbenog lanca. Naravno najveći predator škampa je čovjek koji ovu životinju koristi u svojoj prehrani diljem svijeta. U svijetu postoji preko 2000 vrsta škampa ovisno gdje su nastanjeni, a vrlo su teritorijalni, te tamo gdje se nastane tamo i nastoje zadržati svoj teritorij.

Uobičajeni životni vijek škampa je jedna do dvije godine, s time da se razmnožava tokom ljeta kada presvlače oklop, te mužjak oplodi ženku dok joj novi oklop nije otvrdnuo. Kako je čudno da je škampu srce na glavi, tako je čudno da ženka oplođena jajašca nosi gotovo 9 mjeseci pričvršćene na svojim nogama. Ženka miruje tokom perioda skotnosti, te uglavnom oko 50% jajašaca ne preživi do kraja skotnosti. Ona jajašca koja prežive u proljeće izrastu u ličinke koje se liježu do lipnja.

Životinja koja ima srce na glavi ukusna delicija

Škampi su diljem svijeta poznata ukusna delicija na svakom stolu koja ima nisku kaloričnu vrijednost. Prilikom odabira škampa treba dobro pripaziti da nisu oštećeni jer oštećenjem počinje proces propadanja. Velike su hranjive vrijednosti jer imaju veliki broj minerala i vitamina, ali i proteina, te ne sadrže ugljikohidrate. Bogati su vitaminom B12, željezom, magnezijem, cinkom, selenijem, jodom i fosforom, te omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, te antioksidantima. Jedino negativno je da su puni kolesterola, a alergičari bi trebali pripaziti ukoliko imaju alergije na morske plodove inače kod konzumacije škampa.

Ova životinja koja ima srce na glavi jer vrlo ukusna, no glava i srce se ne jedu, nego se jede meso iz repa, a iz glave se mogu isisati sokovi koji su vrlo ukusni.

Postoje brojni načini kako pripremiti škampe, od buzara varijante koja je ujedno u našim krajevima i najraširenija i najpopularnija, no mogu se pripremati na roštilju, na žaru, kao juha, kao varivo, pa do jednostavnog pečenja škampa.

Tagovi: