Strattera – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Strattera - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Strattera - primjena i djelovanje

Strattera je lijek koji se primjenjuje za liječenje ADHD-a odnosno za poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću kod djece iznad dobi od 6 godina i kod adolescenata kao dio kombiniranoga liječenja što uključuje socijalnu, edukacijsku i psihološku mjeru, no ne djeluje stimulativno. Lijek sadrži u sebi atomoksetin koji u mozgu povećava sadržaj noradrenalina. Noradrenalin je spoj u mozgu koji prirodno stvara i povećava pažnju te smanjuje hiperaktivnost i impulzivnost kod pacijenata koji pate od ADHD. Strattera se propisuje kao pomoć kod kontrole simptoma koje može uzrokovati ADHD, te lijek ne stvara ovisnost kod pacijenata stoga je siguran za koristiti. Od početka uzimanja ovog lijeka može proći do nekoliko tjedni dok ne zamijetite prve znakove poboljšanja vašeg stanja i smanjenja simptoma. Ukoliko dijete počinje u mlađoj dobi uzimati lijek, prikladno je nastaviti s daljnjim liječenjem i u odrasloj dobi, no to je nešto što se trebate sa svojim liječnikom konzultirati te će vam dati konkretniji savjet u vezi toga.

Strattera - upute i nuspojave

Strattera lijek se treba uzimati u skladu s uputama koje vam je dao vaš liječnik. Uglavnom je uobičajena doza jednom do dva puta na dan, što znači da jednu tabletu popijete ujutro, a drugu tabletu navečer ili kasno poslijepodne. Lijek se može uzeti prije ili nakon hrane. Strattera lijek dolazi u formi kapsule, te se kao takvu treba popiti, bez otvaranja i vađenja sadržaja iz kapsule te gutanje njegovog sadržaja. Dobro je uzimati lijek svaki dan u isto vrijeme, jer na taj način ne budete zaboravili na njega. Na temelju vaše tjelesne težine će vam doktor točno prepisati koliko biste trebali tableta na dan popiti.

Kao i svaki drugi lijek, i ovaj može kod pacijenata uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave su oticanje grla i lica, otežano disanje i koprivnjaču. Dok vrlo rijetko se može pojaviti oštećenje jetre, te ukoliko primijetite simptome poput žutice, tamnog urina, bolova trbuha na desnoj strani ispod rebra, mučnine nejasnog uzroka i osjećaja kao da imate gripu, odmah se obratite svojem doktoru.

Strattera - cijena i iskustva

Strattera lijek se treba čuvati van dohvata i pogleda male djece. Ne smije se lijek koristiti nakon što mu je istekao rok trajanja, što je navedeno na samom pakiranju. Rok trajanja se uvijek odnosi na zadnji dan u navedenom mjesecu. Strattera dolazi u pakiranju od po 10 miligrama, 18 miligrama, 25 miligrama, 40 miligrama i 60 miligrama tvrdih kapsula. Osim što lijek sadrži atomoksetinklortid, ujedno sadrži pomoćne tvari kao što su to dimetikon i gelirani škrob. Lijek se može kupiti u svakoj ljekarnik, te se lijek može kupiti samo na recept. Ukoliko ne znate koliko tableta trebate uzimati na dan, posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom. Cijena lijeka je veoma pristupačna, te ako imate dopunsko zdravstveno osiguranje, to će vam pokriti troškove kupovine lijeka. Mnogi pacijenti koji su počeli koristiti ovaj lijek su zamijetili nakon par tjedni značajna poboljšanja, te im izuzetno puno pomaže kod kontroliranja simptoma ADHD poremećaja pozornosti.


Tagovi: