Kako smanjiti unos čokolade

Kako smanjiti unos čokolade

Poznajete li ikoga tko može odoljeti kockici čokolade

Čokolada je sjećanje na djetinjstvo, sinonim sreće jer potiče proizvodnju dopamina i serotonina u mozgu, hormona zadovoljstva i sreće, pa je lako postati ovisnik o čokoladi. Poznajete li koga tko može odoljeti kockici čokolade. Čokoladu vole svi iako se mnogi s grižnjom savjesti pitaju "kako mogu samo od jedne kockice dobiti 5 kilograma". Da, čokolada i deblja, a mnogi onda sebe kažnjavaju pretjeranim i agresivnim vježbanjem nakon svake pojedine kockice ne bi li što prije sagorjeli višak kalorija.

Prvi uzgajivači kakaovca od kojeg se proizvodi čokolada su bili Maje 1 500 godine prije nove ere. Maje, Inke, Tolteci i Asteci su toliko cijenili čokoladu da su toliko cijenili da su svoje mrtve sahranjivali sa zdjelicom čokolade. Zrna kakaovca su ti stari narodi jedno vrijeme koristili kao sredstvo plaćanja, toliko su ga cijenili, a čokoladi su pripisivali razna magična svojstva. Vrijednost i kvaliteta šokoladnih proizvoda se mjeri prema udjelu kakaoa u proizvodu, a najviše ga ima u tamnoj čokoladi.

Glavni atribut i drugo ime čokolade je "hrana bogova"

Danas se zna da je kava snažan antioksidans, da u malim kontroliranim količinama sprječava fibrilacije srca, osobe koje pate od manjka magnezija se zaklinju da im čokolada pomaže. Glavni atribut i drugo ime čokolade je "hrana bogova", pa ne čudi što je se teško odreći takvog užitka. Ako ste se navukli na čokoladu i uz to povećali tjelesnu težinu, počnite postupno smanjivati unos te slatke napasti, svaki dan jednu kockicu manje, vježbajte i pijte više vode.

Žudnja za slatkim je često signal da trebate popiti čašu vode, jer vaše tijelo nije gladno, nego je zapravo žedno. Flavanoli iz tamne čokolade snizuju krvni tlak i otpornost na inzulin, ali sjetite se da svaki lijek treba uzimati dozirano, jedna kockica je dovoljna. Kofeina ima najviše u tamnoj čokoladi, a šećera u ostalim vrstama, a to dvoje zajedno i svako zasebno razbuđuje, hiperaktivnost kod djece koja nekontrolirano jedu čokoladu ćete smanjiti ograničavajući količinu i neojte im davati da jedu čokoladu u večernjim satima.

Odvikavanje od čokolade može izazvati neke smetnje

Ako ste stvarno postali ovisnik o čokoladi i jedete je nekontrolirano u svako doba dana i noći jer ste je pretvorili u glavni i najbrži izvor energije, odvikavanje mora biti postupno, inače možete imati pravu apstinencijsku krizu. Odvikavanje od čokolade može izazvati neke smetnje, poput žgaravice, promjene raspoloženja, jer ćete postati emotivniji, ali ćete zato vjerojatno početi mršavjeti jer se odričete velike količine kalorija, pogotovo ako počnete vježbati ili barem hodati i počnete piti više vode.

Sa smanjenim unosom čokolade ćete bolje spavati, zato izbacujte prvo večernju konzumaciju. Obzirom na šećere u čokoladi, smanjenjem količina koje konzumirate snizujete razinu štetnog kolesterola, čuvate jetru i kardiovaskularni sustav, a i rizik od obolijevanja od dijabetesa. Voće i orašasti plodovi mogu zamijeniti čokoladu prilikom odvikavanja. Tamna čokolada može biti prijelazna faza u odvikavanju, jer nje ipak zbog gorkih sastojaka i rafiniranih šećera možete pojesti manje od ostalih vrsta slatkih čokolada. Mršavljenje može biti dodatna motivacija pri odvikavanju.


Tagovi: