Strah od bolesti – kako ga savladati

Ljepota i zdravlje

Strah od bolesti - kako ga savladati

Kako i zašto nastaje strah od bolesti

Svatko je od nas barem jednom osjetio strah od bolesti kad smo bili bolesni od nečega što je normalna reakcija da se javlja zabrinutost, da li će liječenje proći u redu, ali će se bolest izliječiti, da li će se bolest ponovo vratiti. Međutim, ukoliko osoba pretjerano razmišlja o bolestima, o funkcioniranju svog tijela, pa pogrešno tumači simptome koje na sebi primjećuje, to je već psihički poremećaj koji se stručno naziva hipohondrija.

Strah od bolesti se može pojaviti kao reakcija ukoliko stvarno imate neku bolest poput karcinoma, moždanog udara, srčanog udara i u tim slučajevima strah je opravdan jer ovakve i slične kronične bolesti nose osjećaj neizvjesnosti i gubitak kontrole nad vlastitim životom jer ne znate unaprijed kako će vaša bolest i liječenje završiti, te da li će liječenje biti uspješno.

Međutim, ukoliko kod vas ne postoji neki od težih kroničnih bolesti a vi se stalno brinete i krivo tumačite simptome to spada u zdravstvenu anksioznost koja predstavlja psihički poremećaj.

Kako prepoznati strah od bolesti

Način na koji ćete prepoznati strah od bolesti najbolje ćete utvrditi sami, ukoliko neprekidno razmišljate o raznim bolestima, a vaši nalazi prvenstveno krvna slika i urin su sasvim u redu, te opetovano tražite provjere svojih nalaza trebate se zabrinuti jer je vaš strah neopravdan. Može vam se uslijed tog straha doista pojaviti fizički simptomi poput pritiska u prsima ili glavobolje.

Također, ukoliko pretjerano emotivno reagirate na svaku i najmanju sitnicu vezano uz vaše zdravlje, te se ne možete kontrolirati ili čak imate napadaje panike svakako pripadate skupini koja pati od hipohondrije. Međutim, sama hipohondrija može biti posljedica i nekog drugog psihičkog poremećaja poput anksioznosti ili depresije te se u tom slučaju trebate obratiti liječniku.

Ukoliko je netko u vašoj obitelji, roditelji ili bliža rodbina također imala pretjeran strah od bolesti, vrlo je vjerojatno da će taj strah i vama biti problem, te da ćete oboljeti od hipohondrije. Ukoliko učestalo pretražujete internet kako biste sami sebi objasnili neke od simptoma također je znak hipohondrije.

Kako svladati strah od bolesti

Ukoliko ste primijetili znakove koji upućuju na strah od bolesti, simptome hipohondrije poželjno je obratiti se svom liječniku obiteljske medicine i porazgovarati o svojim strahovima. Vaš liječnik najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje i ponekad će biti dovoljan razgovor sa liječnikom koji će vas umiriti.

Međutim, ako i nakon toga osjećate strah od bolesti upoznajte svog liječnika da vas ta tjeskoba ne napušta jer će u tom slučaju biti potrebno uputiti vas specijalistu psihijatru koji će postaviti dijagnozu o kakvom se psihičkom poremećaju radi. Hipohondrija može biti posljedica drugih psihičkih poremećaja pa će se psihijatar nakon postavljanja točne dijagnoze usmjeriti na liječenje terapijom na poremećaj koji vas muči.

Ovaj oblik psihičkog poremećaja može se pojaviti već u adolescentskoj dobi, ali i kasnije. Može trajati mjesecima, ali i godinama da razmišljate o raznim bolestima, te ovaj poremećaj treba psihijatrijski liječiti kako bi se održala psihička i tjelesna ravnoteža, te kako bi vam se pomoglo da svoje tjelesne simptome ispravno tumačite. Uz psihološke tretmane uvijek se preporučuje i promjena životnih navika koja će uvesti pravilnu i zdravu prehranu, te bavljenje nekom tjelesnom aktivnosti ili nekim hobijem koji će imati terapeutski učinak i zaokupiti vaše misli u pozitivnom smjeru.

Tagovi: