Što se dogodi kada vam muha sleti na hranu: Doktor otkrio smijete li ju jesti

Što se dogodi kada vam muha sleti na hranu: Doktor otkrio smijete li ju jesti

Što se dogodi ako vam muha sleti na hranu?

Svima je dobro poznato da s toplim danima dolaze svi mogući kukci, od mušica i komaraca sve do osa i muha. Najdosadnije od svih njih su muhe koje nam se svuda zavlače i svuda zaletavaju, a najviše idu za nama kada je u pitanju hrana. Najčešće nam muhe slete na hranu koju jedemo, a u tom trenutku većina nas samo potjera muhu i nastavimo dalje jesti. No, je li to dobro da samo tako nastavimo jesti iako nam je na tu istu hranu bila muha koja je ujedno bila na 1000 drugih mjesta i na sebi je već imala razne bakterije i klice? Muhe na sebi pokupe razne patogene, poput virusa, bakterija i jajašca od parazita. Zbog toga su muhe jedno od najvećih prijenosnika bolesti jer one mogu puno toga prenijeti i idu na sva moguća mjesta, od izmeta i smeća sve do hrane i gornjih površina. U nastavku ćemo vam reći je li dobro jesti hranu na kojoj su bile muhe i kako možete otjerati muhe iz svojega doma.

Koje stvari muha prenosi sa sobom?

Svi dobro znamo da muhe lete po svemu i svačemu. Osim što kruže po prirodi i okolini, oni često slete na prehrambene, ali i izmetne stvari. Gdje god da osjete da ima hrane ili se neka životinja "olakšala", muha će tu i sletjeti. Najgore je kada vam muha uđe u kuću. Jednom kada uđe više nikada ne iziđe, osim silom. Osim što su dosadne i ne daju nam mira, ujedno mogu potencijalno prenijeti razne bakterije, viruse pa čak i jajašca od nekih parazita. Pošto često kruže koja vrve s takvim stvarima kao što su smetlišta, farme i slično, oni na sebi pokupe razne takve stvari. Njima ne bude ništa od toga bilo jer imaju jaki imunitet, ali nama kao ljudima može prouzrokovati razne bolesti, upale i alergijske reakcije. Stoga je bitno da ne jedemo nešto na čemu su bile sjedile muhe, i da uvijek dobro operemo voće, povrće, posuđe i radne površine.

Što učiniti ako je muha bila na vašoj hrani?

Muha kada sleti na vašu hranu, oni ne jedu hranu na klasični način kao što mi to radimo, već oni povraćaju svoje probavne sokove na hranu kako bi ju dovoljno razgradili i omekšali kako bi ju potom usisali kao sok illi juhu. No, oni ne ispovraćaju samo probavni sok, već u sklopu tog probavnog soka oni izbacuju klice i ostale stvari iz svojeg posljednjeg obroka. Klice i ostali mali insekti mogu dulje živjeti kada su u probavnom soku, te kada oni iziđu van oni su i dalje živi i mogu ući u naš organizam kroz hranu koju unesemo. Tako muha može prenijeti E coli, salmonelu, rotavirus i hepatitis A. Zbog toga je bitno da ne jedemo hranu na kojoj su bile muhe i da uvijek pazimo na higijenu. Također, dobro je staviti mreže preko balkonskih vrata i prozora kao ne bi stalno ulazile muhe u vaš dom i da špricate dvorište protiv insekata kako bi se manje množile.


Tagovi: