Što je tijelovo

Zanimljivosti

Što je tijelovo

Što je Tijelovo, obilježavanje Tijelova

Svaki katolik je čuo i zna za blagdan Tijelova, ali nije svatko upoznat s time kako je on nastao i što zapravo znači. Čak i ako niste katoličke vjere čuli ste za Tijelovo jer ipak je u pitanu državni blagdan i neradni dan u Hrvatskoj. Kada je u pitanju slobodan dan mnoge od nas zanima što on zapravo predstavlja. Što je Tijelovo? Tijelovo koje je još poznat kao kao Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je blagdan koji se slavi poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a obilježava se 9 četvrtak nakon Uskrsa. Iako se Uskrs obilježava na drugačiji datum svake godine, tako se i Tijelovo tome prilagođava. Crkvena definicija za što je Tijelovo je ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak i naglašava vjersku istinu da je Isus onaj pravi Bog ali i pravi čovjek. Tijelovo se slavi u svim crkvama i svetištima diljem Hrvatske uz molitve, svete mise i procesije gdje svećenik u pokaznici nosi posvećenu hostiju dok oko njega puk moli nosi cvijeće.

Što je Tijelovo, povijest Tijelova

Bilo da za Tijelovo znate samo kao blagdan ili ga slavite, mnogi nisu upoznati s poviješću nastanka ovog blagdana. Što je Tijelovo i kada je nastalo? Tijelovo, ili kako ga mnogi znaju zvati Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove svoje nastajanje vuče u 13. stoljeće i povezano je uz svetu Julijanu. Sveta Julijana je bila rođena 1193 godine kod Belgijskog gradića Liegea, i sa samo već 5 godina ostala je siroče. Svoj dom je pronašla u samostanu Augustinki kojima se i pridružila sa svojih napunjenih 14 godina života. Sa 16 godina Julijana je krenula imati viđenja, a u jednome od njih glas s neba iznad joj je rekao da tadašnjoj Crkvi nedostaje slavlje koje će biti posvećeno euharistiji. Upravo ovdje nalazimo na odgovor što je Tijelovo i kako je ono nastalo. O samom glasu s neba koji joj se obratio Julijana je progovorila tek nakon 20 godina, a Tijelovo službeno postaje blagdanom 1246 godine nakon crkvene sinode.

Što je Tijelovo, obilježavanje Tijelova danas

Prošlo je 775 godina otkako je Tijelovo postalo blagdan, iako je u samom začetku ono bilo poznato samo kao blagdan euharistije. Prvo Tijelovo se slavilo u župi Svetog Martina u Liegeu. Slavlje Tijelova se tek proširilo u 14 om stoljeću i slavi se još dan danas. Na pitanje što je Tijelovo možemo odgovoriti kako se radi o jako bitnoj svetkovini za ljude katoličke vjere koja ima povijest dulju od 700 godina. U Hrvatskoj Tijelovo je poznato kao i Brašančevo. Tijelovo je tako slavlje ustanovljene euharistije koja nastaje na Veliki četvrtak, ali pošto se radi o važnom katoličkom događaju, sami blagdan se obilježava i na svoj poseban dan. U mnogim mjestima Tijelovo se još danas slavi uz procesiju koja prolazi kroz cijelo naselje ili grad. Važnost procesije leži u molitvi. Što je Tijelovo? Ukratko katolički blagdan koji slavi ustanovljenu euharistiju. Danas ga u Hrvatskoj slavimo kao katolički blagdan i kao neradni dan.

Tagovi: