5 ključnih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru pogrebnog cvijeća

5 ključnih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru pogrebnog cvijeća

Koje cvijeće odabrati za pogrebni vijenac ili aranžman

Ukoliko niste sigurni koje cvijeće odabrati za pogrebni vijenac ili aranžman ipak trebate voditi računa o nekoliko detalja. Prvo trebate voditi računa o tome koje je dobi preminula osoba bila. Ukoliko je osoba starije dobi možete odabrati bijeli aranžman, međutim bijelo se cvijeće u većini slučajeva odabire za mlađe preminule osobe. Za osobe u starijim godinama se odabiru druge boje cvijeća u skladu sa njihovima godinama.

Nadalje trebate voditi računa o spolu preminule osobe, iako možete i preminulom muškarcu na posljednji ispraćaj donijeti vijenac sa crvenim detaljima ukoliko želite izraziti ljubav kao i za života, no vodite računa o tugujućoj obitelji kako oni ne bi vašu gestu krivo protumačili i osjetili dodatne boli i sumnje koje im u ovim trenucima posljednjeg ispraćaja nisu potrebne.

Vijenci za sprovod trebaju biti napravljeni od cvijeća koje je prigodno za posljednji ispraćaj preminule osobe dostojanstveno, pa prilikom izbora treba pripaziti i o sadržaju vijenca koji ćete donijeti na sprovod.

Umjetno ili pravo cvijeće, te koje odabrati za pogrebni vijenac

Za posljednji ispraćaj vijenac svakako treba biti od pravog cvijeća jer je to izraz poštovanja prema pokojniku i tugujućoj obitelji. Umjetno se cvijeće može donijeti naknadno u obliku aranžmana koji možete položiti na grob pokojnika, no nikako ne na ispraćaj. Aranžmani od umjetnog cvijeća su pogodni u vrućim ljetnim danima ili hladnim zimskim kada su vremenski uvjeti nepovoljni a vi želite da buket duže traje jer ne možete često posjećivati grob pokojnika.

Dakle, definitivno pravo cvijeće treba biti ugrađeno u aranžmani ili vijenac za posljednji ispraćaj pokojnika. Uobičajeno su to kale, ljiljani, no tu su i ruže, karanfili, tulipani, dalije, krizanteme, gladiole koji se mogu međusobno kombinirati te na taj način poslati dublju poruku za preminulu osobu koju želite dostojno ispratiti na drugi svijet.

Uobičajene boje za mlađe osobe koje su preminule su bijele, za starije ženske preminule osobe su crvene, narančaste, ljubičaste u kombinaciji sa zelenim dijelovima aranžmana, dok su za muškarce aranžmani i vijenci plave, smeđe u kombinaciji sa zelenom bojom, no mogu imati i crvene detalje.

Cvijeće treba odabrati u skladu s vašim odnosom s pokojnikom

Još je jedna jako bitna stvar na koju treba pripaziti kod izbora cvijeća za posljednji ispraćaj preminule osobe. To je u kojem ste vi odnosu bili sa preminulom osobom. Ukoliko se radi o nekom članu vaše uže obitelji čak i ako odaberete crvene ruže, ta gesta neće biti krivo protumačena.

No, ukoliko za cvijeće odaberete crvene ruže preminuloj osobi koja je bila vaša kolegica ili kolega sa posla, vjerujte da će uža obitelj imati upitnike iznad glave, jer crvene ruže simboliziraju ljubav kako god okrenete, a prema kolegama s posla bi se trebali odnositi s poštovanjem i tugom, a ne slati poruku ljubavi.

Pripazite da u buketu ili aranžmanu nema žutih narcisa koji simboliziraju prijezir, ali i orhideja koje su simbol savršenstva, ushićenosti, a još manje tulipana pogotovo žutih tulipana koji su simbol nesretne ljubavi. Prije nego odlučite ukoliko niste sigurni koje cvijeće odabrati u pogrebni vijenac ili aranžman savjetujete se sa cvjećaricom koji će vam rado pomoći.


Tagovi: