Što je kreatinin

Što je kreatinin

Kreatinin, što je i koja je njegova uloga?

Kreatinin dolazi od kretina koji se prirodno nalazi u tjelesnim tekućinama. On je proizvod koji nastaje od razgradnje kreatina koji se nalazi isključivo u mišićima. Po svojoj strukturi kreatin se opisuje kao metil guanidooctena kiselina. Keratin pronalazimo u 98 % ukupne mišićne mase i on igra veoma bitnu ulogu u mišićnim kontrakcijama. Proizvodnja kreatinina bit će proporcionalna mišićnoj masi osobe, a izlučivat će se u obliku anhidrida/kreatina. Kreatinin će se izlučivati putem bubrega koji isto tako mogu pokazati i poremećaj njegove proizvodnje.

Metabolizam kreatina te kreatinina odvija se primarno u bubrezima, mišićima, jetri te gušterači. Mjerenje kreatinina može se koristiti u dijagnostici i liječenju bubrežnih oboljenja, no pokazalo se i korisnim kod procjene glomerularne funkcije bubrega i praćenju dijalize. Njegove povećane doze pojavljuju se kada postoje akutna i kronična oboljenja bubrega, opstrukcija mokraćnog sustava. Njegove snižene razine nalazimo kada postoji mišićna distrofija, gubitak mišićne mase, slabljenje organizma radi starosti ili kada je žena trudna.

Kreatinin, pretrage i rezultati

Glavni pokazatelj funkcije bubrega je razina navedenog kreatinina u krvi. Da li je kreatinin povišen ili nizak utvrdit će pretrage urina te krvi. Ove pretrage ne zahtijevaju posebne pripreme. Razina kreatinina u tijelu primarno će ovisiti o godinama, spolu, rasi kao i tjelesnoj masi. Često se prvo vrši pretraga krvi - uzima se krv iz vene na ruci i šalje se na laboratorijsko testiranje. Pretraga urina - urin će se prikupljati tijekom 24 sata. Mjerit će se volumen skupljenog urina i izračunavat će se prema površini tijela osobe. Na što mogu upućivati pretrage? Kreatinin može biti povišen ili nizak.

Njegovo povišenje će ukazivati na nepravilnu funkciju bubrega. Uzroci povišenja mogu biti kratkotrajni poput dehidracije, povećanog unosa proteina, dodatnog kreatina. Međutim, kada je povišenje stalno tada se radi o specifičnom zdravstvenom stanju. Ova stanja mogu biti: Toksičnost koja je uzrokovana lijekovima, infekcija bubrega, visoki krvni tlak, dijabetes, bolesti srca, blokada urinarnog trakta, zatajenje bubrega, multipli mijelom, šok i hipertrihoza. Kada je nizak, to znači da je mišićna masa osobe mala i to se često povezuje s procesom starenja. Njegovo sniženje također može biti uzrokovano: Trudnoćom, niskoproteinskom dijetom, smanjenjem mišićne mase, cirozom jetre, tumorima, zatajenjem srca.

Kreatinin, normalne vrijednosti

U često slučajeva, određeni lijekovi će pomoći u rješavanju smanjenje razine kreatinina, no oni s druge strane mogu dovesti do njegovog povećanja i gore navedenih stanja. Kada je razina kreatinina velika i kada je došlo do nepovratnog oštećenja bubrega, tada je jedino rješenje transplantacija. Kako održavati normalne vrijednosti kreatinina u tijelu? Prehrana svakako igra važnu ulogu u njegovom održavanju. Potrebno je smanjiti unos namirnica koje u sebi sadrže puno natrija te bjelančevina, rafinirani šećer, kofein kao i drugu hranu koja može uzrokovati dehidraciju tijela.

Je li poželjno koristiti kreatin kao dodatak prehrani? Kreatinin se prirodno stvara u tijelu, no ponekad će mnogi sportaši ili rekreativci koristiti kreatin kao suplement kako bi postigli bolju mišićnu masu. Iako novije medicinske studije pokazuju kako je kreatin iznimno vrijedan dodatak prehrani koji poboljšava fizičku spremu kao i zdravlje mozga i živčanog sustava, potrebno je naglasiti kako ne reagiraju svi na njegovu suplementaciju. Kada je kreatinin smanjen ili povećan, osoba će dobiti upute kako tretirati navedeni problem, ili će dobiti određeno liječenje.


Tagovi: