Što je HIV i kako se prenosi – Kako se može zaraziti AIDSom

Što je HIV i kako se prenosi - Kako se može zaraziti AIDSom

HIV je virusna spolno prenosiva bolest

Vlada porilična zbrka između pojmova AIDS, SIDA i HIV i stalno oni koji znaju više pokušavaju pravilno protumačiti pojmove i razbiti predrasude oko bolesti koja je užasnula svijet, stigmatizirala oboljele, stvorila mnoge zablude iz neznanja i prouzročila mnoge iracionalne strahove. AIDS i SIDA su sinonimi (istoznačnice) koji označavaju sindrom izatzvan HIV-om, što znači da se ne možete zaraziti AIDS-om ili SID-om jer je to stečeno stanje imunodeficijencije, a zaraza se prenosi s čovjeka na čovjeka.

Virus humane imunodecijencije napada čovjeka, zato je i nazvan humanim i on je glavni uzrok zaraze i obolijevanja. Imunološki sustav oboljele osobe sve više slabi jer taj zlokobni virus uništava limfocite, pa oboljele osobe dobivaju niz različitih infekcija i sekundarnih bolesti s kojima se oslabljeni organizam ne može nositi, zbog čega su u prvim valovima bolesti mnogi umirali. Dugo je trebalo da se prihvati istina da se virus prenosi prvenstveno spolnim putem (ali ima i drugih prijenosa) i boleste svrstana u spolno prenosive bolesti.

Kako se sve HIV širio i prenosio

U prvo vrijeme je su žigosane homoseksualne zajednice, jer su prve žrtve novog virusa pale upravo u njihovim redovima. Tek kasnije se shvatilo da virus prenose i zaražene igle, pa je to pogodilo skupine ovisnika, počelo se kontrolirati krv svih dobrovoljnih darovatelja krvi, oboljele od hepatitisa, ali je stigma i dalje bila u zraku. Kako se HIV širio i prenosio, tako se sve više saznavalo pravih činjenica, otkrilo se da ima i zaraženih heteroseksualaca.

Otkrilo se da zaražene trudnice mogu zaraziti svoju djecu tijekom poroda, virus se otkrio i u slini, ne samo u krvi, ali dugo je trebalo da ljudi shvate da se HIV ne prenosi socijalnim kontaktima, rukovanjem, grljenjem ili boravkom u istoj prostoriji sa zaraženima. Otkrilo se da sama zaraza virusom ne mora razviti bolest, naročito ako se odmah započne liječenje i prevencija osoba s kojima oboljela osoba živi. I najvažnije, bolest se može prevenirati i može se onda imati dobar i kvalitetan život.

HIV ne nalikuje na nijednu drugu virusnu infekciju

Hrvatska ima relativno nisku stopu razbolijevanja, a novi načini liječenja daju dobre rezultate. No, HIV ne nalikuje na nijednu drugu virusnu infekciju, možda malo na HPV infekciju, jer obje zaraze razvijaju jedan latentan oblik, što znači da ti virusi žive u stanicama bolesnika, ali tijelo ne pokazuje kliničke simptome bolesti. No, ti "spavači" se mogu reaktivirati u bilo kojem trenutku oslabljenog imuniteta. Danas se zna da čak i neliječena infekcija može postati latentna na duže vrijeme.

Uzrok komplikacija kod HIV infekcija su sekundarne (oportunističke) infekcije koje izazivaju drugi virusi i bakterije, a oslabljeni imunitet s njima ne uspijva izaći na kraj. Još je teže ako osoba u isto vrijeme boluje od drugih teških bolesti, poput karcinoma, teških autoimunih bolesti, kardio vaskularnih bolesti, bolesti jetre. Bolest još nije izlječiva, ni cjepivo još nije pronađeno, pa je najbolja prevencija spolno odgovorno ponašanje, korištenje kondoma, uzimati lijekove i držati bolest pod kontrolom retrovirusnim liječenjem (uzimanje više lijekova istovremeno.


Tagovi: