Što je bilo prije svemira

Znanost

Što je bilo prije svemira

Kozmologija nudi više teorija o tome što je bilo prije svemira

Možda je najstarija terija ona da je svemir vječan, da postoji oduvijek i zauvijek. Ovu teoriju je poljuljala teorija o velikom prasku koji se dogodio prije 13.7 milijardi godina, no ta teorija ne objašnjava što je bilo prije te velike svemirske eksplozije. Kozmologija nudi više teorija o tome što je bilo prije svemira, Stephen Hawking na pitanje “Što je bilo prije nego što je ičega bilo? ” odgovara “uvjetom bezgraničnosti”., a sve to u sklopu teorije singularnosti i savijanja prostor – vremena.

Neki znanstvenici tvrde da je prije ovog svemira bilo puno drugih svemira, što opet ne nudi konačni odgovor na osnovno pitanja, a to je: što je bilo prije svemira. “Granično stanje svemira je da nema granicu”, ustvrdio je Hawking, a nemoguće je saznati što je bilo prije velikog praska, jer ne postoji način da se to izmjeri i utvrdi, kao ni što ga je pokrenulo da razbije tu singularnost beskonačne gustoće.

Je li velikog praska bilo ili nije i što je bilo prije svemira

I kao što to obično biva u svijetu teorijske znanosti, jedna teorija se uvažava dok je ne zamijeni druga, vjerojatnija i možda lakše dokaziva. Stephen Hawking je u jednom trenutku čak ustvrdio da se možda veliki prasak nikada nije ni dogodio, iz svemirske perspektive, dogodio se samo iz ljudske perspektive. Je li velikog praska bilo ili nije i što je bilo prije svemira, pa, prošlogodišnji nobelovci za fiziku vraćaju u fokus teoriju da je prije ovog svemira postojao drugi, puno stariji i sve to potkrepljuju teorijama o crnim rupama.

Ta ciklička teorija o tome da se svemiri rađaju, rastu i šire se do odumiranja ima također dosta pristalica, a crne rupe bi valjda bila “groblja” nestalih svemira. Kvantna teorija priča čudesnu priču o tome da je moguće da nešto nastane iz ničega, što je vrlo blizu vjerovanju u Božje stvaranje, ali tvrdnja da svemir ima svoj početak, ironično, ali ne objašnjava što je bilo prije svemira.

Možda nećemo nikada saznati što je bilo prije svemira

Intrigantne su sve te kozmološke teorije jer znanstvenike dovode do novih saznanja o fenomenima s kojima se sudare tijekom svojih dugih istraživanja. Proučavanja crnih rupa su donijela mnoge nove spoznaje o pozadinskoj radijaciji, pozadinskim pjegama koje su nazvane Hawkingove točke, proučavanje teorije struna je pokazalo da je možda tako daleko u prošlosti nemoguće naći dokaze koje tražimo. Možda nećemo nikada saznati što je bilo prije svemira, ali ta potraga za početkom ili prapočetkom je impresivna.

Ako su teoretičari struna u pravu, ako je svemir samo mjehurić koji se širi, onda je moguće i mnogo drugih mjehurića-svemira ili je ovaj vječan, ili je toliko star da ga možemo smatrati vječnim. No, znatiželjni znanstveni umovi i kada se čini da tapkaju na mjestu otkriju nove momente koji će iznjedriti neke nove teorije. Žeđ za znanjem je toliko jaka da znanstvenici nikada neće prestati pitati koliko je star i što je bilo prije svemira.

Tagovi: