Koristite li prašak za rublje, tablete ili tekući. Evo koji je bolji i zašto ga ne treba mijenjati.

Koristite li prašak za rublje, tablete ili tekući. Evo koji je bolji i zašto ga ne treba mijenjati.

Je li prašak za rublje bolji od drugih preparata?

Pranje rublja je jedno od glavnih kućnih poslova koje morate s vremena na vrijeme obaviti. Za pranje rublja, postoje više načina kako i s čime ga možete oprati. Bilo da koristite prašak za pranje rublja, tekući deterdžent ili tablete za perilicu rublja, svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i mane. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, osim što ove proizvode za pranje rublja možete kupiti u svojoj lokalnoj trgovini, također ih možete naručiti preko interneta te niste ograničeni samo na ono što vam se nudi u vašoj zemlji. No, ponekad ne znamo koji odabrati i koji će nam od tih proizvoda dati najbolje rezultate. Zato ćemo vam u nastavku ovog članka otkriti što je bolje koristiti za pranje rublja, prašak za rublje, tekući deterdžent ili tablete za pranje rublja. Otkriti ćemo vam koje su prednosti i nedostaci svakog od spomenutih proizvoda te ćemo u zaključku reći što je najbolje za pranje rublja.

Koji je bolji, prašak za rublje ili tekući deterdžent?

Prvo što se mnogi pitaju, je li prašak za pranje rublja dobra opcija, posebice ako perete bijelo rublje poput ručnika, posteljina, kuhinjskih krpa i bijele odjeće. Prašak za pranje rublja postoji još od 1930-godine, te su puno jeftiniji od tekućih deterdženata kao i od tableta za pranje rublja. Dolaze u ekološki prihvatljivom pakiranju u kartonskoj kutiji, no problem kod njih je što je prijevoz takvih teških kutija vrlo skup. Za njih je najmanji trošak kod pranja rublja od bilo koje druge vrste deterdženta za pranje rublja, te su one ujedno i najučinkovitije kod pranja bijelog rublja, i lakše se tretiraju tvrdokornih mrlja poput mrlja od blata ili trave. No, problem kod njih je što su teške kutije i moraju se čuvati na potpunom suhom mjestu kako ne bi došlo do stvrdnjavanja. Također, oni se ne otapaju lako u hladnoj vodi, i kod prethodnog tretiranja mrlja morate pomiješati prah s vodom kako biste dobili pastu.

Tekući deterdžent se pojavio sredinom 1950-ih godina te su oni jedno od najpopularnijih proizvoda za pranje rublja. Ono što je kod njih prednosti je da su savršeni za prethodno tretiranje mrlja. Odlični su kod rješavanja mrlja koje su nastale od ulja, masti i slično. Dolaze u raznim mirisima te imate puno opcija za razne vrste rublja. I puno su jeftiniji od tableta. No, problem je što možete veoma lako staviti premalo ili previše deterdženta. Dolaze u plastičnom pakiranju koje je štetno za okoliš.

Koji biste trebali koristiti, prašak za rublje ili tablete?

No, osim što imate kao opciju za pranju rublja prašak i tekući deterdžent, tu vam je ujedno dostupna opcija koja dolazi u obliku tableta. Pojavile su se 2012. godine, te su one promijenile način na koji peremo rublje. To su mala pakiranja u kojoj se nalazi jedna doza deterdženta (tekući deterdžent ili prašak) u malom pakiranju od polivinilne folije koja se u doticaju s vodom otapa u vašoj perilici rublja. Ono što je praktično kod njih što su veoma praktične i ne zauzimaju puno prostora. Jednostavne su za koristiti i ne možete pogriješiti s mjerom jer je ona već unaprijed određena. Također, bolje su za okoliš jer nema puno otpada za odlaganje. No, nedostatak je što su skupe, nemate opcija za prethodno tretiranje mrlja, te kod vrlo prljavog mrlja morate ubaciti dvije ili čak tri tablete. Ujedno, postoji od opasnost od trovanja od strane djece jer mogu slučajno progutati tabletu.

Zaključak, svaka od ovih proizvoda ima svoje prednosti i mane. Najbolje je izabrati onaj proizvod koji odgovara vašim potrebama pranja. Primjerice, ako živite sami, nemate puno rublja za prati, te su stoga tablete odlična opcija. No, ako živite s obitelji i imate puno rublja za prati, tekući i praškasti deterdžent su vam odličan izbor.


Tagovi: