Kako je nastao veliki prasak

Znanost

Kako je nastao veliki prasak

Kako je nastao veliki prasak i što je to

Tko smo mi, koja je svrha života, kako je sve nastalo i kako sve završava? Ovo su samo neka od osnovnih egzistencijalnih pitanja koja ljudi pokušavaju objasniti od pamtivijeka. U dalekoj prošlosti ali i dan danas su se svim neodgovorenim pitanjima i neobjašnjivim događajima pridavali božanski atributi. Ako nešto ne razumijemo, jednostavan odgovor je bio da je to rezultat djelovanja magije ili neke božanske sile.

Odgovore na pitanja neka egzistencijalna pitanja paralelno pokušavaju odgovoriti i religija i znanost. Dok religija pokušava ponuditi odgovore na pitanja zašto postojimo, znanost je tu da odgovori kako je sve nastalo i po kojim zakonima funkcionira naš svijet. Jedno od takvih pitanja je i kako je nastao veliki prasak s kojim se pokrenuo svemir. No kako bi odgovorili na pitanje kako je nastao veliki prasak, trebamo prvo razumjeti o čemu se tu zapravo radi. Veliki prasak termin je koji označava teoriju o početku svemira koji se krenuo širiti iz jedne točke neizmjerne gustoće.

Kako je nastao veliki prasak i koji su dokazi

Veliki prasak je trenutno najprihvaćeniji model o nastanku svemira. Pojednostavljeno govoreći, ovaj model nam objašnjava da je začetak svemira bilo singularitet, odnosno jedna točka sa neizmjernom masom i temperaturom. Nakon takozvanog praska prije otprilike 13,8 milijardi godina, ova točka se krenula širiti i rastezati neizmjernom brzinom čime je nastao naš današnji svemir.

Nije poznato kako je nastao veliki prasak jer trenutno nemamo način na koji bi mogli proučavati sam početak svemira. Ono što možemo proučavati je učinak i djelovanje na svemir koji svi ukazuju na to da je svemir imao jedan početak te da se konstantno širi. Prvi dokazi o tome kako je nastao veliki prasak pronađeni su otkrićem kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja 1965. godine koje ispunjava cijeli svemir, a ostatak je prvog svjetla koje je putovalo kroz svemir. Još jedan bitan dokaz je izračun s kojim se potvrdilo da se udaljene galaksije sve više udaljuju od nas, a to je ukazalo da je širenje svemira krenulo iz jedne točke.

Kako je nastao veliki prasak i što je bilo prije njega

Istraživanja svemira i početaka postojanja nije nimalo lako posao. Zahtjeva multidisciplinarno istraživanje i kompleksne modele koji matematički mogu dokazati kako je nastao veliki prasak i što se događalo sa svemirom nakon njega. Iako znanstvenici sve više otkrivaju o nastanku našeg svemira i načinu na koji se širi, ono što je i dalje apsolutna enigma je što je bilo prije velikog praska.

Možemo reći da su prostor i vrijeme nastali tek naknadno pa stoga prije nije moglo ništa postojati. Bilo da tražite odgovore u znanosti ili religiji, nailazite na isti problem. Nemamo način za znati kako je nastao veliki prasak i što je bilo prije njega. Isto tako ako smatramo da je svijet nastao djelovanjem nekog boga, dolazimo do problema da ne znamo od kud je došao taj bog. Nešto iz ničega nije koncept koji trenutno možemo objasniti. Svemir će vjerojatno zauvijek ostati pun misterija, a na nama je da ih pokušamo otkriti.

Tagovi: