Što je bajka

Zanimljivosti

Što je bajka

Što je bajka?

Mnogi od nas su tijekom života pročitali nekoliko bajki, ali možda neki od vas nisu upoznati s time što je bajka. Bajka je priča, često namijenjena djeci, koja prikazuje maštovite i čudesne likove poput vilenjaka, goblina, čarobnjaka, pa čak, ali ne nužno, i vila. Čini se da se izraz “bajka” često odnosi na fantastično i čarobno okruženje. Bajke su često tradicionalne te su mnoge prenošene od pripovjedača do pripovjedača prije nego što su zabilježene u knjigama. Neke od najpoznatijih bajki su: Snjeguljica, Pepeljuga, Palčić, Trnoružica, Zlatokosa, itd.

Svi roditelji bi trebali znati što je bajka, jer im njihovo dijete to pitanje sigurno jednom postaviti. Roditelji svojoj djeci često čitaju bajke prije spavanja i na taj ih način uranjaju u svijet sna. Zanimljiva je činjenica da je većina djece odrasla uz navedene najpoznatije bajke, što ukazuje na to da su bajke jedna univerzalna bezvremenska vrsta svjetske književnosti. U današnje vrijeme velika većina bajki je i ekranizirana.

Što je bajka i zašto je ona važna

Uz to što bi trebali znati što je bajka poželjno je da znate i zašto su one bitne za ljude. No, prije toga nešto ukratko o vrstama bajki. Ne postoje pravila koja definiraju bajke, stoga su one kategorizirane prema svojim elementima i motivima. Imamo bajke koje sadrže nadnaravne protivnike, zatim bajke sa začaranim likovima, bajke sa nadnaravnim pomagačima, bajke sa čarobnim objektima, itd. Što je bajka biti će vam jasnije kad pročitate zašto su one važne. Bajke su važne jer potiču maštu. One nam daju izlaz iz svakodnevice. U bajci se sve može dogoditi i bilo koje stvorenje može postojati, a kad se sve može dogoditi, možemo pronaći rješenje za stvari u svom stvarnom životu. Putem mašte učimo o svom svijetu. Možemo istražiti ishode i mogućnosti. Zbog toga je iznimno važno da svojoj djeci čitamo raznolike bajke kako bi počeli razvijati svoju maštu u najranijoj dobi, koja će im pomoći u kasnijim fazama života.

Što je bajka i koje se koriste u školskoj lektiri

Kao što vidite, nije dovoljno samo znati što je bajka, već je potrebno znati i dodatne informacije koje se vežu uz bajke. Bajke postoje u svakoj svjetskoj kulturi, a elementi bajke postoje unatrag sve do početka čovjekovog pričanja priči. U zapadnoj kulturi postoji nekoliko autora koji su bili osobito važni u formalnom bilježenju bajki te su njihove bajke uvrštene u školsku lektiru. Jedan od najpoznatijih autora bajki bio je Hans Christian Anderson koji je živio u 19. stoljeću. Neke od njegovih najpoznatijih bajki su: Palčica, Mala sirena, Carevo novo odijelo, Willie Winkie, Ružno pače, itd. U istom stoljeću bajke su pisala i braća Grimm. Njihove najpoznatije bajke su: Dobra pogodba, Pepeljuga, Crvenkapica, itd. U novije vrijeme bajka je doživjela preporod. Mnogi autori krenuli su u pisanje bajki koje su više u skladu s našim vremenom. Shvaćanje toga što je bajka nije moguće bez shvaćanja važnosti koje ima ova vrsta književnosti na čovjeka, odnosno na ljudsku civilizaciju.

Tagovi: