Stigla je jesen. Ne zaboravite promjeniti gume na vozilu. Evo kada zakonski to trebate napraviti.

Zanimljivosti

Stigla je jesen. Ne zaboravite promjeniti gume na vozilu. Evo kada zakonski to trebate napraviti.

Zimske gume i zimska oprema

Dolazi nam doba kada je vožnja na ljetnim gumama svojevrsni rulet na 4 kotača. Znamo kako su gume na autu (i drugim vozilima) jedan od najvažnijih dijelova, i budući da one spajaju cestu i vozilo, presudne su za našu sigurnost. Po pravilu, zimske gume se stavljaju kada krenu zimski uvjeti same voženje, odnosno, kada se temperatura zraka pusti ispod 7 stupnjeva. Ispod navedenih temperatura, ljetna guma ne može prianjati na podlogu i dolazi do proklizavanja. Kada je potrebno staviti zimsku opremu? HAK navodi kako je zimska oprema obavezna od 15.11 do 15.04. Navedeno doba zimske opreme vrijedi za sva vozila na cestama, neovisno o veličini ili namjeni.

Što podrazumijevamo pod zimskom opremom? Članak 104 Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu navodi kako se pod zimskom opremom za motorna vozila M i N kategorije (masa do 3,5 tona) podrazumijeva sljedeće: 4 zimska pneumatika M+S ili 4 ljetna pneumatika koji imaju najmanju dubinu profila 4 mm i lance za snijeg koji se mogu staviti na pogonske kotače. Ukoliko planirate na zimski izlet van Hrvatske, tada Vam savjetujemo da pogledate propise zemlje EU. Važno je naglasiti kako su zakoni za zimsku opremu drugačiji u svakoj zemlji.

Provjera gume i kotača

Možda će Vas iznenaditi činjenica da skoro 90% vozila na cesti nema dobar pritisak u gumama. Pritisak u samim gumama će varirati, a razlog su vanjske temperature, mikro pukotine koje puštaju zrak, trenja i površine na kojoj vozite. Gume na vozilima “dišu” i to znači da je potrebna redovna provjera kako se ne bi našli u neugodnoj situaciji. Vožnja sa nedovoljnim ili nejednakim pritiskom može dovesti do težeg kočenja, povećane potrošnje goriva, bržeg trošenja guma. Stoga se preporučuje da svaki drugi ili treći put kada stanete po gorivo, provjerite i pritisak u svojim gumama. Pritisak se također mijenja ovisno o godišnjem dobu, kao i situacijama vožnje.

Provjera gume i kotača bi trebala biti redovna praksa. Guma je prva koja osjeća nedostatke neke ceste, a kao što znamo, Hrvatske ceste imaju podosta rupa, nepravilnosti, potopljenih ili uzdignutih šahtova, raznih čestica na sebi itd. Sve navedeno može trošiti gumu, ili ju potencijalno izbušiti. Važno je da u vozilu uvijek nosite rezervnu gumu. Važno je naglasiti da je jesen doba upozorenja svim vozačima. Postepeno nam se približava sve više padalina, i bitno je biti pripreman kako ne bi predstavljali opasnost sebi ili drugima na cesti. Među gore nabrojanom zimskom opremom, preporuka je da u vozilu uvijek imate manju lopaticu za snijeg, i strugalicu za smrznuta stakla.

Gume i ostalne važne stavke

Provjera gume i kotača je iznimno bitna, no to nisu jedine provjere koje morate izvršiti. Provjera ulja je također veoma važan dio. Kod novijih vozila postoji manja potreba za provjerom ispod haube, a ako se pojavi problem s uljem – motor će signalizirati vozaču uz pomoć kontrolne lampice. No, ako je vozilo ponešto starije i bez elektronike, tada je potrebno vršiti provjeru jednom mjesečno. Nadopuna ili zamjena ulja je jednostavan proces koji može odraditi svaki vozač, ali ukoliko ne znate što bi trebali raditi – tada je najbolje da navedeno prepustite automehaničaru. Provjera brisača stakla – Ispravnost prednjeg i stražnjeg brisača je uvijek bitna. Dobri brisači ne bi smjeli ostavljati crte ili prljavštinu na vozilu, i isto tako ne bi smjeli biti glasni.

Njihova promjena je također jednostavan proces, a često dolaze i sa uputama o promjeni. Kada već spominjemo brisače, važno je naglasiti da je potrebna i redovna provjera tekućine za brisanje stakla. U zimskom periodu, koristite tekućine koje se ne smrzavaju. Kontrola i provjera žarulja – Sva svijetla koja se koriste za vrijeme vožnje moraju biti ispravni. Redovito vršite provjere kratkih i dugih svjetla, pozicijskih svjetla, stop svijetla. Također je potrebno provjeriti i pokazivače smjera, kao i svjetla za maglu ukoliko ih imate. Gume, ulje, brisači, svijetla – sve je ovo potrebno detaljno provjeriti prije zimske vožnje. Važno je napomenuti obavezno korištenje svijetla za računanje zimskog vremena u Hrvatskoj.

Tagovi: