Stevens Johnsonov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Stevens Johnsonov sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Stevens Johnsonov sindrom?

Stevens Johnsonov sindrom ili SJS sindrom se može opisati kao rijedak ali ozbiljan problem koji se najčešće pojavljuje kao ozbiljnija reakcija na određen lijek. Navedeno stanje može uzrokovati crvenilo i ljuštenje kože koje može utjecati na sluznice. U tijelu su mogući nastanci žuljeva radi kojih je teže jesti, gutati, odlazak na wc. Brza reakcija i liječenje može zaustaviti daljnji tijek bolesti i spriječiti moguća oštećenja organa. Kako spriječiti nastanak navedenog sindroma. Stevens Johnsonov sindrom je često reakcija na konzumaciju određenih lijekova, čak i na one koji su vam prepisani sa strane liječnika.

Navedeni sindrom se često pokazuje u obliku vrućice, erozije u ustima, teškim oblikom konjunktivitisa i vidljivim kožnim promjenama koje se mogu pojaviti po cijelom tijelu. Nuspojave lijekova su česte, no rijetko koje nuspojave donose ovoliko promjena na tijelu. Promjene će najčešće biti vidljive na licu i ostatku trupa, a navedeni sindrom se prepoznaje po nepravilnom obliku crvenkastih mjehura koji mogu biti okrugli ili ravni, mogu se ljuštiti.

Stevens Johnsonov sindrom uzroci i simptomi

Po medicinskim procjenama, danas preko 100 lijekova mogu uzrokovati Stevens Johnsonov sindrom. Uzroci, točnije, najčešći lijekovi koji donose navedeno stanje su: Lijekovi koji se koriste za giht, bolniji oblik artritisa, lijekovi koji se koriste protiv bolova, razni antibiotici, lijekovi za liječenje depresije i drugih duševnih bolesti. Lijekovi koji pripadaju u najčešći skupinu za nastanak navedenog sindroma su: Sulfa antibiotici i lijekovi za liječenje napadaja. Stevens Johnsonov sindrom se dobiva u roku od 2 mjeseca nakon što krenete koristiti određeni lijek kao vid terapije.

Koji su simptomi? SJS donosi sljedeće simptome? Navedeni sindrom najčešće dolazi u obliku vrućice koja donosi osjećaj kao da imate gripu. Pad dana kasnije nastupaju sljedeći simptomi: Bolna koža koja može poprimiti crvenu ili ljubičastu boju – koža će se ubrzo krenuti ljuštiti, nastanak plikova na trupu kao i u područjima ustiju i genitalija, crvene oči koje su suzne i bolne. Riječ je o veoma opasnom sindromu i ukoliko primijetite njegov nastanak potreban je odlazak na hitnu pomoć.

Stevens Johnsonov sindrom liječenje

Navedeni sindrom će se liječiti od strane specijalnih stručnjaka. Stevens Johnsonov sindrom se može liječiti i u centrima za opekline, kao i u jedinicama intenzivne njege. Liječenje se odvija u procesima. Prva stvar koju liječnici rade je skidanje osobe s sadašnje terapije i liječenje nastale infekcije u organizmu. Radi se na ublažavanju simptoma, sprječavanju infekcija i podržavanju iscjeljivanja. Potrebna je promjena prehrane, tijelo će trebati dodatnu hidrataciju, kao i veći unos proteina za obnovu organizma. Bolničko liječenje se odnosi na dobivanje tekućine uz pomoć infuzije, zatim primanje hrane iz cijevi koja ulazi u želudac kroz nos. Stevens Johnsonov sindrom zahtjeva brigu o ranama. Liječnici će čistiti nastale rane i pokrivati oštećeno područje sa posebnim oblozima. Potrebna je i njega očiju.

Navedeno stanje se liječi od 2 do 4 tjedna, nakon čega možete voditi normalni život. Ipak, teži slučajevi mogu biti smrtnog ishoda radi mogućnosti zaraze sepsom ili radi nakupljanja tekućine u prsima. SJS može ostaviti sljedeće posljedice: Ožiljci na tijelu radi ljuštenja kože, suhe oči koje će biti iziritirane na svjetlosti, čestu infekciju desni i ustiju, problemi s plućima. Nažalost, navedeni sindrom je nemoguće spriječiti jer ne znate kako ćete reagirati na određeni lijek. Radnim prepoznavanjem simptoma možete spriječiti kasnije posljedice.

Tagovi: