Opekline – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Opekline - uzrok, simptomi, liječenje

Što su Opekline i što ih uzrokuje

Opekline su stanje u kojem je koža ili neko drugo tkivo ozlijeđeno. Ozljede mogu biti prouzrokovane strujom, kemikalijama, zračenjem i toplinom. Opekline se dijele na 4 stupnja:

  • I. stupanj – gdje je zahvaćen površinski sloj kože
  • II. stupanj – gdje je zahvaćen dublji sloj kože
  • III. stupanj – gdje su zahvaćeni svi slojevi kože
  • IV. stupanj – gdje je zahvaćeno i potkožno tkivo

Uzroci opeklina mogu biti razni. Neki od najčešćih uzroka opeklina su:

  • Plamen
  • Vruća voda ili vodena para
  • Vrući predmeti
  • Električna struja
  • Nagrizajuće kemijske tvari

Najveći broj ozljeda ovoga tipa dešava se u kućanstvu i na radnom mjestu, a većina tih nesreća su samo nesretni slučajevi. Nesreće se najčešće događaju u kućanstvima zbog kućanskih aparata i pušenja. Plamen je najčešći uzrok opeklina u hladnijim područjima. Još neki od faktora rizika su kuhanje na podu i kuhanje na otvorenim područjima. Često se događa da ozljede opeklina nastanu u pokušajima gašenja požara, vrućim tekućinama, vrućim plinovima, vruće vode iz slavine i napitaka.

Simptomi koje uzrokuju Opekline

Opekline uzrokuju mnogo simptoma. Simptomi ovise o stupnju i dubini tkiva koje je zahvaćeno. Opekline koje spadaju u prvi stupanj najčešće uzrokuju jaku bol u trajanju od nekoliko dana. Nakon toga stupa guljenje kože.

Osobe koje imaju neku ozbiljniju opeklinu osjećaju dosta jaču bol, a mogu osjećati i pritisak umjesto boli.

Ako se radi o opeklinama koje spadaju u treći stupanj, osjećaj na dodir ili ubod se u potpunosti izgube. Kod prvog stupnja opeklina gdje je ozljeda površinska koža je crvene boje, dok kod svih drugih stupnjeva kože gdje su zahvaćeni i drugi slojevi kože, koža je ružičaste, bijele ili crne boje.

Sve ozljede koje se dese oko nosa i usta mogu biti znak da j opeklina nastala i unutar dišnih puteva.

Znaci zahvaćenosti dišnih puteva su promuklost, zviždanje, stridor i kratkoća daha. Kada je opeklina u fazi izlječenja gotovo je sigurno da se osjeti jaki svrbež na zahvaćenom području.

Kako se Opekline liječe

Opekline se liječe tako da se prvo procjenjuje stanje ozlijeđene osobe te da se oslobode dišni putevi ako su opekline nastale i unutar dišnih puteva. Mora se obaviti stabilizacija disanja i cirkulacije.

Opeklina se nakon stabilizacije liječi njegom. Kod ozljeđivanja se mora staviti nešto na površinu kože kako bi ozljede bile sigurne od vanjskih utjecaja. Mogu biti umotane čak i u čisti papir, bitno je da nisu na otvorenom.

Bitna stavka je cijepljenje protiv tetanusa kako ne bi došlo do zareze nakon ozljeđivanja.

Većina ozljeda opeklinama se ne liječe u bolnici već u kućnoj njezi. Ako dođe do teških opeklina onda je liječenje u bolnici obavezno. Osobe s težim opeklinama ostaju u bolnici i kod njih se mora osigurati dobra ishrana.

Osobe koje imaju lošu perfuziju tkiva se liječe izotoničnom otopinom u bolusu kroz infuziju. Intravenska rehidracija se mora raditi kod osoba s opeklinama ovisno o zahvaćenoj površini tijela. Ako je zahvaćeno više od četvrtine površine onda se ta terapija mora davati i prije dolaska u bolnicu.

Tagovi: