Stridor – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Stridor - uzrok, simptomi, liječenje

Stridor – koje vrste razlikujemo?

Stridor je hripljući i neugodan zvuk, a njegov je uzrok poremećen protok zraka. Također, često je nazivan ekstratorakalnom opstrukcijom dišnih puteva ili glazbenim disanjem. Slobodan protok zraka obično je poremećen začepljenjem grkljana ili dušnika nekim predmetom ili organskom zaprekom. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali češće pogađa djecu nego odrasle s obzirom da su dječji dišni putevi mekši i uži, još nedovoljno razvijeni, a i imunitet im je slabiji. Razlikujemo 3 vrste stridora, a po svakom tipu vaš liječnik može doznati i što ga uzrokuje. Inspiracijski; abnormalan zvuk čuje se samo kada udišete. To ukazuje na problem s tkivom iznad glasnica. Ekspiratorni; neuobičajeni zvukovi prisutni su samo kod izdisaja. Ovu vrstu uzrokuje blokada u dušniku. Dvofazni; I kod udisaja i kod izdisaja čuje se nenormalan zvuk. Uzrok toga je suženje hrskavice u blizini glasnica. Vjerojatnije je da će djeca razviti ovakva stanja, a kako biste spriječili daljnja začepljenja i komplikacije, stridor je potrebno odmah liječiti.

Stridor kod odraslih i kod djece

Stridor u odraslih najčešće uzrokuju: strano tijelo koje blokira dišni put, oticanje grla, oticanje gornjih dišnih puteva, fizička trauma, zaglavljen predmet u nosu ili grlu, operacije štitnjače, prsnog koša, jednjaka ili vrata, intubacija, udisanje dima, gutanje štetnih tvari koje uzrokuju oštećenje dišnih puteva, paraliza glasnica, (bronhitis) upala dišnih puteva pluća, (tonzilitis) upala limfnih čvorova na stražnjem dijelu usta i na vrhu grla izazvana virusima ili bakterijama, (epiglotitis) upala tkiva koje prekriva dušnik uzrokovana bakterijom H. influenza, trahealna stenoza, suženje dušnika, tumori, apscesi, nakupina gnoja ili tekućine. U dojenčadi i djece najčešće ga uzrokuju sljedeća stanja: laringomalacija koja se može pojaviti već nekoliko dana nakon rođenja te je najuočljivija oko šestog mjeseca starosti, a obično nestaje kada dijete napuni 2 godine. Posljedica je to mekih struktura i tkiva koja opstruiraju dišni put i tako izazivaju stridor. Subglotična stenoza, javlja se kad je glasovna kutija preuska, kao i virusna respiratorna infekcija, no mnoga djeca prerastu ovo stanje, iako operacija može biti potrebna u teškim slučajevima.

Kako se dijagnosticira i liječi stridor?

Kod dijagnoze, liječnik obavlja fizički pregled i postavlja pitanja o bolesti vas ili vašeg djeteta. Neka od pitanja vezana uz stridor su: o zvuku abnormalnog disanja, o tome kada ste prvi put primijetili stanje, o drugim simptomima kao što su plava boja vašeg lica ili lica i kože vašeg djeteta. Pregledi: RTG, CT prsnog koša, bronhoskopija, laringoskopija, pulsna oksimetrija i ispitivanje plinova u arterijskoj krvi. Nemojte čekati da vidite hoće li stridor nestati bez liječenja. Mogućnosti liječenja ovise o dobi i zdravlju vas ili vašeg djeteta, kao i o uzroku i težini stridora. Vaš liječnik vas može: uputiti specijalistu za uho, grlo i nos, primijeniti oralni lijek ili injekciju za smanjenje oteklina u dišnim putevima, u teškim slučajevima preporučiti hospitalizaciju ili operaciju, zahtijevati detaljnije praćenje stanja. Liječniku se hitno javite ako primijetite plavu boju na vašim ili djetetovim usnama, licu ili tijelu, kod otežanog disanja, kod gubitka težine i poteškoća sa jelom ili hranjenjem.

Tagovi: