Šta je hpv virus i kako se dobiva

Šta je hpv virus i kako se dobiva

Što je hpv virus

HPV virus (humani papiloma virus) naziv je za skupinu od više stotina različitih vrsta virusa koji se prenose izravnim nezaštićenim spolnim kontaktom s kože na kožu ili sluznicu. Postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa, od kojih se 40 tipova prenosi spolnim putem. Iako neki slučajevi infekcije neće dovesti do zdravstvenih problema, određene vrste ovog virusa mogu uzrokovati lezije koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do raka vrata maternice. Kod muškaraca infekcija zahvaća penis, skrotum i anus. Ponekad se lezije ne mogu vidjeti golim okom, pa je potrebno da urolog provede specifične pretrage kako bi se utvrdila prisutnost ovog virusa. Postoje slučajevi ljudi koji imaju asimptomatski HPV, zbog čega se preporučuje korištenje kondoma u svim seksualnim odnosima. Na taj način smanjuje se rizik prijenosa na drugu osobu. Jedna od karakteristika ovog HPV virusa je da dugo ostaje u tijelu, bez simptoma. Inače, hpv virus se očituje u situacijama povećanog stresa, trudnoće ili oslabljenog imuniteta.

Kako se dobiva HPV virus?

Kako se dobiva HPV virus? Osim spolnim kontaktom, postoji i mogućnost prijenosa s majke na dijete, infekcija piercingom, kontaktom s odjećom, ručnicima i predmetima zaraženim ovim virusom. HPV virus može dovesti do određenih zdravstvenih komplikacija kod žena - rak vrata maternice i maligni tumori. Agresivnije vrste (više od 13 vrsta) smatraju se onkogenim i povećavaju šanse za razvoj nekih vrsta raka kod muškaraca, uključujući rak penisa i anusa. Infekcija uzrokovana HPV-om u ranoj fazi može se uspješno izliječiti u gotovo 90% slučajeva. Na taj način se smanjuje mogućnost daljnjih komplikacija. Mogućnost infekcije HPV-om može se dogoditi i ako koristite kondome, jer oni ne prekrivaju kožu u potpunosti, ali je ona ipak značajno smanjena. Nakon što se dijagnoza infekcije potvrdi, provode se tretmani za ublažavanje simptoma. Kao i kod svake spolno prenosive bolesti, potrebno je poduzeti određene mjere opreza, uključujući: korištenje kondoma tijekom spolnog odnosa; održavanje higijene; redoviti preventivni ginekološki pregledi.

HPV virus simptomi

Određene vrste humanog papiloma virusa uzrokuju genitalne bradavice. Glavni simptomi koji ukazuju na infekciju humanim papiloma virusom su bradavice na genitalnom području, anusu i unutar usta. Kada nastanu bradavice, uzrokuju peckanje i svrbež. Infekcija također može biti asimptomatska, kada osoba ne pokazuje simptome, što povećava stopu prijenosa. S druge strane, osoba može imati HPV virus u tijelu nekoliko godina, a da pritom ne pokazuje nikakve simptome. Imunokompromitirane osobe i trudnice obično pokazuju znakove infekcije. Kako se liječi HPV virus? Liječenje se provodi individualno, ovisno o nekoliko čimbenika kao što su: dob pacijenta, površina i broj lezija, trudnoća kod žena i ginekološka oboljenja. Također je potrebno podvrgnuti se periodičnim konzultacijama i ginekološkim pregledima. Prevencija je jedna od najvažnijih mjera opreza koje je potrebno poduzeti za zdravlje djece kako bismo ih zaštitili od mogućih infekcija. HPV cjepiva protiv humanog papiloma virusa danas su dostupna diljem svijeta i daju se u dvije doze.


Tagovi: