Hpv tipizacija kako se radi

Hpv tipizacija kako se radi

Hpv tipizacija se radi u cilju ranog otkrivanja raka vrata maternice

Stručnjaci kažu da nema raka vrata maternice bez humanog papilloma virusa (HPV), isto tako kažu da postoji ili je bolje reći poznato je oko 100 vrsta ovih virusa i neki od njih uzrokuju samo genitalne bradavice, a neki ukazuju na prekancerozne promjene ili već uznapredovali rak grlića maternice, anusa, penisa, vulve, vagine ili grla i usne šupljine (orofaringearni rak). Hpv tipizacija se radi u cilju ranog otkrivanja raka vrata maternice ili bilo kojeg od navedenih organa.

Različiti sojevi ili tipovi hpv-a nose različite rizike za razvoj karcinoma i do sada se zna da su hpv tip 16,18,31 i 33 visokorizični uzročnici razvoja raka grlića maternice kod rodilja, ali ako se na vrijeme otkriju lakše ih je pratiti i na vrijeme intervenirati da bi se se spriječio nastanak i razvoj raka. Upravo zbog toga se radi hpv tipizacija kao genetska analiza uzetih uzoraka prilikom papa testa ili kolposkopije, jer se za tipizaciju koriste uzorci tkiva i tekućina iz cerviksa.

Kome se preporučuje hpv tipizacija tkiva

Na svu sreću ne razbole se svi koji su zaraženi hpv-om, oko 30% zaraženih ipak jesu u riziku od karcinoma. Nužno je stalno naglašavati kome se preporučuje hpv tipizacija, u prvom redu ženama starijim od 30 godina i ženama koje imaju loš papa test i ženama koje su već imale konizaciju. Jedina priprema za hpv tipizaciju je suzdržavanje od spolnih odnosa 48 sati prije uzimanja uzoraka za genetsku analizu, jer samo testiranje i započinje uzimanjem uzoraka.

Zapravo svaka upalna infekcija genitalija može biti znak da je možda prisutna i neka promjena na reproduktivnom sustavu i samim genitalijama i da je hpv tipizacija možda dobar početak prevencije, praćenja ili i liječenja. Prije uzimanja uzoraka ne smijete koristiti nikakve vaginalete, gelove, lubrikate niti agresivna sredstva za intimnu higijenu. Niskorizični tipovi hpv-a su 6 i 11, uzrokuju uglavnom genitalne bradavice, ali dugoročno predstavljaju i nešto niži rizik za razvoj karcinoma, pa ni te tipove ne treba ignorirati.

Kako se provodi hpv tipizacija u laboratoriju

Tijekom uzimanja uzorka za papa test ili kolposkopije uzimaju se i uzorci za hpv tipizaciju. Nakon uzimanja uzoraka tkiva i cervikalne tekućine koje se pohranjuju u epruvetu na hranjivu podlogu i materijal se šalje u mikrobiološki laboratorij. To je samo početak, kako se provodi hpv tipizacija u laboratoriju se zapravo provodi molekularna analiza, koja se najčešće provodi pcr testom (lančana reakcija polimerazom) za uočavanje i razdvajanje DNA i RNA virusa koji su specifični za uzete uzorke.

Hpv tipizacija će pokazati koji su tipovi hpv virusa prisutni u uzorcima, visokorizični će biti pažljivije i češće praćeni, a možda dobijete i terapiju. Napravit će se plan praćenja visokorizičnih hpv virusa i plan pregleda u cilju zaštite od raka vrata maternice i okolnih organa. Redovni pregledi su od presudne važnosti. Ovakva tipizacija se provodi i kod muškaraca koji imaju genitalne bradavice. Danas postoje i cjepiva protiv visokorizičnih tipova hpv virusa. Preporuka je cijepiti mlade oba spola do adolescencije.


Tagovi: