Spriječenost ili sprječenost?

Pravopis

Spriječenost ili sprječenost?

Spriječenost ili sprječenost – dvojba koja muči mnoge govornike hrvatskog jezika. Ova riječ dolazi od glagola spriječiti, što znači zaustaviti, spriječiti nešto da se dogodi ili ostvari. Kad se od ovog glagola izvede imenica, dolazimo do spriječenosti ili sprječenosti, a pitanje koje se postavlja je kako ispravno napisati ovu riječ.

Pravilno se piše spriječenost, a ne sprječenost. Ova imenica naglašena je dugosilaznim naglaskom, što znači da se naglasak nalazi na posljednjem slogu.

Glavni razlog zbog kojeg dolazi do zabune u pisanju ove riječi je u tome što u hrvatskom jeziku postoje dvije glasovne skupine koje se često zamjenjuju – /ije/ i /je/.

Međutim, kad govorimo o riječi spriječenost, naglasak se nalazi na slogu -en-, a ne na -je-, što je ključno za ispravno pisanje ove riječi. U praksi se često događa da govornici zamijene ove dvije skupine, pa umjesto spriječenosti napišu sprječenost.

Ova riječ se često koristi u pravnom i društvenom kontekstu, kada se govori o preprekama koje sprečavaju neko djelovanje ili ostvarenje cilja. Također, često se koristi i u sportu, kada se govori o tome kako je neki igrač ili tim bio spriječen u ostvarenju pobjede.

Ukratko, ispravno se piše spriječenost, a ne sprječenost, a ova riječ se često koristi u različitim kontekstima kada želimo opisati prepreke koje stoje na putu ostvarenju nekog cilja ili djelovanju. Važno je znati pravilno koristiti ovu riječ kako ne bismo davali krivu sliku ili dojam u komunikaciji s drugima.