Sportske aktivnosti za djecu

Sportske aktivnosti za djecu

Kako odabrati najbolje sportske aktivnosti za djecu

Sport je jedna od najvažnijih stvari na koje možete usmjeravati svoje dijete. Ne samo da će mu sportska aktivnost prvenstveno doprinositi zdravlju i pravilnom razvitku tijela, već nas sport uči i samodisciplini, upornosti, kod timskih sportova i suradnji s drugima. Upravo zato, dobro je znati koje sve sportske aktivnosti za djecu postoje i kako odabrati onu koja najbolje potiče razvoj motoričkih sposobnosti vašeg djeteta i brojnih drugih prethodno istaknutih prednosti. Da biste odlučili koje sportske aktivnosti za djecu su najbolje baš za vaše dijete, morate uzeti u obzir parametre poput dobi vašeg djeteta, kao i njegovim osobnim željama.

Tako će plivanje biti odličan sport za dijete koje ima već 6 godina, dok bi sa sportovima poput nogometa i košarke trebali još malo pričekati, barem do osnovne škole. Uz navedeno, također uzmite u obzir anatomiju djeteta i njegov zdravstveni status, kao i socijalno ponašanje djeteta te u skladu s navedenim donesite najbolju odluku za njega.

Sportske aktivnosti za djecu do 6 godina

Ako je vaše dijete mlađe od 6 godina i želite ga upisati na neki sport, dobro je znati što stručnjaci kažu o tome koje su sportske aktivnosti za djecu do 6 godina najbolje. U toj dobi, najbolje bi bilo odabrati sport koji istinski zanima dijete i u kojem nema pritiska, bodovanja i natjecanja. U toj fazi, dijete će sport prvenstveno shvaćati kao svaki drugu igru, stoga mu treba omogućiti da se "igra". Sport koji se najčešće preporučuje roditeljima kao aktivnost za djecu te dobi je plivanje. Dapače, čak postoji i plivanje za bebe ako ste odvažni toliko rano poslati svoje dijete u svijet sporta.

Djeca se u vodi osjećaju slobodno, mogu se kretati bez da se ozlijede i na taj način jačaju pluća i srce. Dobra stvar koja će vam se vjerojatno svidjeti kao roditelju jest što djeca nakon toga spavaju kao bebe. Upravo zbog svega navedenog, najbolje sportske aktivnosti za djecu do 6 godina biti će plivanje i sportovi povezani s vodom.

Sportske aktivnosti za djecu u osnovnoj školi

Sportovi koji uključuju natjecanje i bodovanje, kao i timski sportovi primjereniji su za nešto stariju djecu, dakle djecu s navršenih barem 6 godina. Djeca u toj dobi postaju zrelija, motorički sposobnija, bolje razumiju pravila igre i sposobnija su za suradnju unutar tima. U nastavku ćemo vam iznijeti sportske aktivnosti za djecu u osnovnoj školi koje se smatraju primjerenima za tu dob.

U ovoj dobi svoje dijete možete upisati na najpopularniji sport na svijetu, a to je nogomet. Iako danas djeca znaju započeti s nogometom već u vrtiću, preporuka je da se s tim pričeka barem do 7 godine. Od ostalih timskih sportova, košarka je također dobar izbor za vaše dijete, a preporučena dob za bavljenje ovim sportom je između 6 i 8 godine života. U pogledu ostalih timskih sportova, rukomet uključuje podosta kontakta i fizičke igre stoga s rukometom pričekajte barem do djetetove desete godine. Ostale sportske aktivnosti za djecu u osnovnoj školi su: odbojka, trčanje, tenis, penjanje, planinarenje, šah.


Tagovi: