Što je spondilodiscitis

Ljepota i zdravlje

Što je spondilodiscitis

Što je spondilodiscitis

Spondilodiscitis je bolest upale kralješka i intervertebralnog diska uzrokovana infekcijom mikroorganizama koj su patogeni, ali se može pojaviti i kao neinfektivna upalna reumatska bolest kao što je ankilozantni spondilitis. Ova teška infekcija jednog ili više kralježaka i diskova uzrok je bolova u kralježnici, a može uzrokovati i kompresiju leđne moždine zbog nastalog apscesa. Također može doći i do uništenja korijena živaca pa je liječenje na vrijeme ključan faktor kako bi se izbjegle teške komplikacije.

Spondilodiscitis je ozbiljna bolest, a pogađa uglavnom adolescente, te osobe mlađe od 50 godina upravo u ovim razdobljima života kada su kosti najosjetljivije, prvo zbog razvoja, a drugo zbog pripreme za starenje u starijoj dobi.

Muškarci u podložniji ovoj bolesti više nego žene, i to najviše u adolescentnoj dobi kada može uzrokovati deformitet kralježnice, te teške neurološke posljedice koje deformitet može pritiskati leđnu moždinu ili živce te time izazvati neurološke probleme koje će trebati dodatno liječiti uz prvobitnu bolest infekcije kralježnice.

Spondilodiscitis uzroci

Spondilodiscitis ima uzroke u infekcijama koje dolaze kroz krv od mikroorganizama, kao što je u primjeru sepse. Bakterije koje mogu uzrokovati apondilodiscitis su piogeni Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus, zatim Mycobacterium tuberculosis, te Salmonella i Brucelle. No uzrok mogu biti i gljivice kao što je Candida albicans.

Uzrok bolesti spondilodiscitis može biti infekcije koje su nastale u urinarnom traktu, zubne infekcije, kožne infekcije kao rane, čirevi, ozljede, infekcije nastale u prostati, srčane, plućne, a i probavne infekcije. Infekcije koje se mogu javiti nakon operacije kralježnice, lumbalne punkcije, pa čak i diskografija kao dijagnostička metoda, ali i epiduralna injekcija.

Ovisno o vrsti infekcije mogu se razvijati akutni oblici infekcije kralježnice, ali i kronične infekcije kralježnice kao u slučaju tuberkuloze i piogenih infekcija koje su liječene slabim antibioticima i nisu do kraja izliječene infekcije. Razvoju infekcija naročito su podložne osobe čiji e imunitet pao te boluju od nekih drugih bolesti kao što su rak, ciroza jetre, sistemske bolesti, te bolest zatajenja bubrega.

Spondilodiscitis liječenja

Liječenje spondilodiscitis bolesti se provodi kao bolničko liječenje jer zbog bolova osoba ne može normalno funkcionirati, a u bolnici će imati imobilizaciju kralježnice u obliku korzeta za imobilizaciju ili lijevane školjke. Imobilizacija će pomoći da se tijelo ne pomiče i time će se smanjiti bolovi i spriječiti nastanak daljnjih deformiteta, posebno ako se radio o slučaju Pottove bolesti kada je imobilizacija potrebna i nekoliko mjeseci.

S obzirom da je spondilodiscitis vrlo jaka infekcija potreban je liječnički tretman jakim antibioticima uz liječnički nadzor jer ove infekcije su vrlo otporne i neki antibiotici kod ovih infekcija ne pomažu, te je potrebna dugotrajna terapija antibioticima. Ako se radi o slučaju Pottove bolesti potreban je terapija i do devet mjeseci što ovisi od slučaja do slučaja.

Ukoliko je došlo do kompresije leđne moždine moguće je liječenje i kirurškom operacijom o čemu će odlučiti liječnik specijalista ovismo o individualno slučaju i stanju pacijenta, a operacije su izuzetno rijetke zbog mogućeg pogoršanja.

Tagovi: