Što je diskografija

Što je diskografija

Što je diskografija u medicini

Diskografija u medicini je metoda kojom se dijagnosticiraju patološke promjene na kralježnici i diskovima kralježnice. Patološke promjene mogu postojati kao rupture, puknuća i hernije diskova koje su tokom ovog postupka vidljive kada se ubrizga kontrast u nucleus pulposus, središnji dio intervertebralnog diska.

S obzirom da se specifičnom iglom zapravo ulazi u područje koje je vrlo osjetljivo, metoda se može izvoditi kao epiduralna punkcija i transduralna punkcija. Epiduralna punkcija uzrokuje manje oštećenja, no teže ju je izvoditi nego transduralnu.

Diskografija kao metoda dijagnosticiranja i liječenja je među samim liječnicima i znanstvenicima oduvijek bila tema za raspravu zbog mogućih oštećenja koja se mogu dogoditi prilikom izvođenja postupka. S obzirom da se specijalnom iglom zapravo prodire u područje kralježnice koji je vrlo osjetljiv i dovoljan je jedan krivi potez koji pacijenta može ostaviti nepokretnim, te mu nanijeti još veću štetu za zdravlje nego što je imao prije postupka, brojni znanstvenici nastoje ukazati na sve opasnosti koje ova metoda donosi.

Diskografija postupak metode

Kod bolne kralježnice, određeni diskovi izazivaju bolove jer se u njima razvilo patološko, bolesno stanje diska. Provokativna diskografija se izvodi na način da se posebnom iglom probije u diskove u samoj kralježnici koji su bolni i za koje postoji sumnja da su uzrok bolova. Tokom postupka se ubrizgava kontrastna tekućina koja će pokazati kakva je situacija sa probodenim diskom, ali i stvoriti pritisak na disk kako bi se bol olakšala.

Ono što je kod ovog postupka problematično je da se postupak ubadanja ponavlja sve dok se ne pronađe disk koji doista uzrokuje bolove, pa tim nasumičnim probijanjem više diskova može doći i do povede. Nakon ovog postupka kada se otkrije koji je disk problematičan liječnik može preporučiti kirurško liječenje i druge oblike liječenja ovisno o stupnju patološkog procesa na pronađenom disku.

Provokativna diskografija koliko može bti korisna, toliko može biti štetna, jer posjeti liječniku će biti češći, a bolovi se možda neće smanjiti, nego se mogu i pojačati.

Diskografija medicinsko znanstvena dvojba

Diskografija je u medicinsko znanstvenom svijetu vrlo diskutabilna jer neki liječnici uporno ukazuju koliko štete ova metoda može napraviti svojim nasumičnim ubadanjem igle u diskove kralježnice kojim može dovesti do trajnog oštećenja kralježnice. Dok drugi znanstvenici i liječnici nastoje ukazati na dobrobit ovog postupka jer se pronalaskom pravog diska koji je uzrok boli u kralježnici olakšava kirurško liječenje, kao i drugi oblici liječenja u nastavku terapije. Oni tvrde da kada se zna o kojem disku je riječ točno se može liječenje usmjeriti na taj dio kralježnice.

Liječnici kojima je diskografija priznata metoda tvrde da je ovaj postupak vrlo značajan za pacijente koji imaju bolove u donjem dijelu leđa. No, ipak bušenje zdravi diskova kako bi se pronašao bolestan disk zapravo nema logike jer se bušenjem zdravih diskova i oni mogu oštetiti u toj potrazi za već oštećenim diskom. Sam postupak je bolan pa liječnici nerado i vrlo rijetko, zbog cijele stigme oko samog postupka, određuju ovaj postupak da se provodi na pacijentima ako doista nije potreban.


Tagovi: