Snijegovi ili snjegovi?

Pravopis

Snijegovi ili snjegovi?

Pitanje pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/ predstavlja izazov mnogim govornicima hrvatskog jezika. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, a ako je izgovor kratki, piše se glasovna skupina /je/. No, postoje iznimke u kojima se riječi pišu drugačije od pravila.

Jedan primjer takve riječi je ‘snijegovi’ ili ‘snjegovi’.

Ova imenica u jednini glasi ‘snijega’, ‘snijegu’, ‘snijegom’ i ‘sniježe’, dok u množini glasi ‘snjegovi’, ‘snjegova’ i ‘snjegovima’. Primjeri rečenica u kojima se koristi riječ ‘snjegovi’ mogu biti: “Snjegovi su zatrpali cijelu dolinu u kojoj je sad praktički stao život”, “Nije se nitko sjećao kad su zadnji put napadali toliki snjegovi” ili “Snjegovi su ove zime padali više i jače nego inače”.

Iako se ova riječ piše s glasovnom skupinom /je/, postoje i iznimni primjeri u kojima je prihvaćeno pisanje s glasovnom skupinom /ije/ iz tradicijskih razloga, kao što je primjer blagdana Tijelova.

U zaključku, pravilno je pisati množinu imenice snijeg kao ‘snjegovi’, a ostale oblike imenice u jednini slijediti u skladu s gramatičkim pravilima. Važno je naglasiti da u hrvatskom jeziku postoje iznimke od pravila pisanja glasovnih skupina, stoga je važno provjeriti pravopis pri pisanju riječi koje izazivaju dvojbe.