Skratite vrijeme kuhanja za pola: Dodajte samo 1 namirnicu u grah i bit će gotov za čas posla

Skratite vrijeme kuhanja za pola: Dodajte samo 1 namirnicu u grah i bit će gotov za čas posla

Namirnica koja se najduže kuha grah

Velika većina nas voli ovu namirnicu na sve načine, od variva, na tavče, kao salatu, kao dodatak jelu, pasirani pire od graha. No, ukoliko kupujemo suhi grah vrijeme pripreme je podosta dugo jer ga je potrebno namakati 24 sata prije kuhanja, a i samo kuhanje traje cijelu vječnost. Ukoliko koristite konzervirani grah vrijeme kuhanja vas ne zabrinjava, no konzervansi baš i nisu zdravi pa je svakako preporučljivije jesti prirodan neprerađena zrna graha.

Ova namirnica je bogata hranjivim sastojcima, vlaknima i mineralima koja su dobra za probavni sustav. no, da li ste znali da je ova namirnica jedna od top tri namirnica koja je antioksidans koji čisti tijelo od toksina. Čak su crvene bobe graha najbolje kao antioksidans.

Bobe graha sadrže sve esencijalne aminokiseline, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, cink, natrij, izvor je bjelančevina, te ima i malo masti koje nisu zasićene. Od vitamina B6, B2, B3 do vitamina K, sadrži i folne kiseline i tiamin.

Kako skratiti kuhanje da bi grah bio ukusan

Puno nas odustaje od kuhanja ove namirnice jer zahtjeva puno vremena ili pribjegavamo konzerviranom grahu koji je već pasteriziran i zapravo skuhan, pa je potrebno samo dokuhati petnaestak minuta ako ste dodali još neke druge dodatke u varivo poput mrkve ili kobase.

Međutim, postoje kulinarske tajne koje ćemo vam odati na koji način možete ubrzati proces kuhanja graha. Zasigurno ste čuli da ako u lonac sa grahom dodate sodu bikarbonu ubrzavate proces kuhanja graha. Nismo to htjeli preporučiti jer se dodavanjem sode bikarbone gube hranjive vrijednosti koje grah sadrži.

Umjesto sode bikarbone kad kuhate grah dodajete suhe morske alge, dovoljan je jedan list morske alge za cijeli lonac. List morske alge treba biti sa svake strane dugačak po desetak centimetara za količinu jednog lonca. Morska alga će svojim sastojcima pridonijeti da se bobe graha brže skuhaju i dudu mekane u kraćem vremenskom periodu. Kuhanje sa morskim algama ove namirnice će vam postati redovna rutina i bobe graha će se vratiti na vaš jelovnik.

Grah i njegove hranjive vrijednosti

Sad kada znate kako možete skuhati grah puno brže uz pomoć morskih algi, ova će namirnica vratiti zdravlje na vaš tanjur. Ovaj jak antioksidans koji sadrži vlakna, proteine, minerale i vitamine B kompleksa izrazito povoljno djeluje na ljudsko zdravlje.

Grah snižava kolesterol i regulira šećer u krvi, te stimulira proizvodnju inzulina jer ima složene ugljikohidrate koji se dulje probavljaju. Upravo zato je dobar za probavni sustav jer štiti od raka, pogotovo raka debelog crijeva. Jako se preporučuje i dijabetičarima zbog snižavanja šećera u krvi i reguliranja inzulina, jer utječe i na tjelesnu težinu.

Znanstveno je dokazano da povoljno utječe na kardiovaskularni sustav jer ima masnoće nižeg udjela. Poseban značaj je što sadrži folnu kiselinu koja je važna za trudnice, a vitamin B1 tiamin povoljno utječe na mentalno zdravlje i kognitivne sposobnosti. Iako je ova namirnica slatkastog okusa ne sadrži šećere pa se stoga i preporučuje dijabetičarima, djeca ga vole upravo zbog njegovog slatkastog okusa.


Tagovi: