Što je skleritis

Što je skleritis

Skleritis je dubinska upala bjeloočnice

Dublji zaštitni sloj oka se naziva sklera, a površinski, prozirni sloj je episklera i oba se mogu upaliti. Skleritis je dubinska upala bjeloočnice koja pogađa najčešće žene u dobi između 30 - 60 godina. Bolest je relativno rijetka, obično se javlja kod osoba koje boluju od nekih autoimunih bolesti kod kojih strada vezivno tkivo, manifestira se jačom ili slabijom boli, u težim slučajevima može doći do rupture očne jabučice (proboj) što obično završava gubitkom oka.

Vrlo rijetko skleritis može biti uzrokovan bakterijama ili nekim drugim uzročnicima, bolesti s kojima se ova upala povezuje su iz reumatoidnog spektra, auto imune bolesti, bolesti crijeva, tuberkuloza i herpes zoster (virus). Bolest pacijenti opisuju kao duboku svrdlajuću bol koja im ometa san, vid, zbog koje gube apetit. Vid se čak i kod liječenih pacijenata smanjuje, a liječenje se uglavnom provodi kortikosteroidima ili imunosupresivima, ali ponekada je potreban kirurški zahvat, kod blažih slučajeva se daju nesteroidni antireumatici.

Skleritis ima različite prognoze za svakog oboljelog

Teško je kada ova upala zahvati i samo jedno oko, a ako zahvati oba oka dvostruko je teže. Skleritis ima različite prognoze za svakog oboljelog, jer ovisi kakva je osnovna bolest prethodila skleritisu (reumatoidni artritis, vaskulitis, sistemski eritemski lupus) i koliko je jaka početna upala bjeloočnice. Kod oko 14 % bolesnika od skleritisa oštrina vida se gubi već za jednu godinu liječenja, za 30 % smanjeni vid se javlja u tri godine liječenja.

Nažalost skleritis može biti fatalan za 50 % oboljelih za 10 godina, oni umiru uglavnom od infarkta miokarda. No, ako se stanje i liječenje prate redovito na oftalmologiji i uoči si prijetnja perforacije, rupture ili proboja, liječnik može savjetovati presađivanje bjeloočnice. Ponekada se liječenje provodi timski u suradnji sa reumatologom i imunologom. Ove upale su vrlo opasne za vid, no ako se dijagnosticiraju na vrijeme i adekvatno se liječe vid može biti spašen, a infekcija čak i izliječena.

Prepoznajte skleritis na vrijeme po simptomima

Oči su naši prozori u svijet i vi prvi ćete osjetiti kada nešto nije u redu s njima. Prepoznajte skleritis na vrijeme po simptomima i započnite liječenje na vrijeme. Ako osjetite bol u jednom ili oba oka koja se pokretanjem očiju pojačava, ako jače reagirate na svjetlost, imate takozvanu fotofobiju, ako vam se pojavljuje pojačano crvenilo na bjeloočnicama ili imate zamagljen vid, ako imate čeljusnu bol ili bol u kostima ispod očiju idite odmah oftalmologu.

Nema prevencije za skleritis, no početne simptome mogu ublažiti kortikosteroidi u kapima, ali idite na pregled. Oftalmolog će napraviti kompletan očni pregled, krvne testove, uzeti kompletnu vašu anamnezu, po potrebi napraviti ultrazvuk očne jabučice, a ponekada je potrebno napraviti i CT snimanje (kod stražnjeg skleritisa). Opsežni pregledi, snimanja i pretrage se rade kako bi se ustanovila povezanost skleritisa sa nekom drugom bolešću od koje se liječite i kako bi se odredila najefikasnija terapija koja će spasiti vaše oči i njihov vid.


Tagovi: