Što je skelet

Ljepota i zdravlje

Što je skelet

Što je skelet

Skelet je koštani sustav u ljudskom, ali i životinjskom organizmu. Ljudski se kostur sastoji od niza individualnih i spojenih kostiju koji su spojeni i poduprti ligamentima, tetivama, mišićima i drugim organima u ljudskom tijelu. Kostur se tokom života mijenja, troši, pa dolazi do određenih degenerativnim promjena i poremećaja, kao što je trošenje hrskavce koja dovodi do istrošenosti zglobova. Ponekad dolazi do sraštanja kostiju kao što je slučaj sa kostima lubanje, zdjelice ili trtice.

Zapravo možemo reći da se skelet sastoji od kostiju, ligamenata i hrskavice. Osnovna funkcija skeleta je da daje tijelu potporu, oblik i omogućuje mišićima i organima normalno funkcioniranje i kretanje. U samim kostima se proizvode krvne stanice jer se u kostima nalazi homeopatsko tkivo. Kosti su također mjesto gdje se spremaju minerali kao kalcij, fosfor koji su potrebni da bi se proizvodnja krvnih stanica normalno odvijala. Kosi su sastavni dio ljudskog organizma i bez kojih u cjelini organizam ne može funkcionirati jer kosti nisu dakle prisutne samo zbog kretanja.

Skelet i bolesti

Postoje brojne bolesti koje mogu zadesiti skelet, kostur, kosti i tkivo. Te bolesti mogu biti genetski naslijeđene i prenesene genima, no mogu nastati i utjecajem vanjskih faktora tokom života čovjeka. Ujedno kostur i kosti su podložni ozljedama koje mogu nastati uslijed nezgode, ali i uslijed fizičkog opterećenja naročito kod sportaša pa zbog sportskih ozljeda ligamenata, tetiva, mišića i sam kostur može biti ozlijeđen.

Artritis je bolest koja pogađa skelet na području zglobova i dovodi do ukočenosti i deformiteta zglobova. Kada nastane deformitet postojat će preopterećenost na tom mjestu i može doći do prijeloma otvorenih ili zatvorenih zbog te preopterećenosti. Osteoporoza je bolest kojom se prorjeđuje sastav kostiju pa time kosti postaju lomljive. Kod ove bolesti je razaranje stanica koštanog tkiva brže i veće nego proces stvaranja novih koštanih tkiva, pa same kosti postaju porezne i slabe. Rahitis je uzrok nedostatka kalcija i vitamina D kod kojeg kosti postaju mekane. Kod tumorskih bolesti mogu se pojaviti benigni tumori koji će ograničavati funkciju skeleta, ali i maligni koji mogu biti vrlo opasni i teško izlječivi.

Scintigrafija dijagnostika bolesti za skelet

Kako bi se utvrdilo da je skelet bolestan, te utvrdio uzrok bolesti, genetski, degenerativne promjene nastale pod vanjskim utjecajima, ali i ozljedama postoje razne metode dijagnosticiranja. No, jedna metoda dijagnosticiranja koja najdetaljnije pokazuje promjene na kostima je dijagnostika scintigrafija.

Scintigrafija je metoda u nuklearnoj medicini koja se uz pomoć radiofarmaka, medicinskih tekućina promatraju kosti i zglobovi. Uz pomoć ove metode u odnosu na RTG snimke moguće je primijetiti promjene koje se dešavaju na kostima i do pola godine prije. Ova metoda je izuzetno važna jer djeluje preliminarno i može unaprijed prije pojave simptoma utvrditi pojavu bilo koje bolesti kostiju.

Scintigrafija je dijagnostika koja se može primjenjivati na skelet odraslih osoba, ali i djece ukoliko je to potrebno. Metoda se koristi kako bi se na vrijeme otkrili tumori kostiju, metastatski karcinomi, frakture, sportske ozljede, osteomijelitis koji nastaje uzrokovan bakterijama i gljivicama, Pagetove bolesti, aseptične nekroze gdje dolazi do gubitka koštane strukture, osteoporoze, kao i raznih bolesti zglobova i tkiva oko zglobova.

Tagovi: