Osteomijelitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Osteomijelitis - uzrok, simptomi, liječenje

Osteomijelitis – uzrok

Osteomijelitis je infekcija koja zahvaća kosti i obično je uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama. Mikroorganizmi koji se nasele u koštanom tkivu mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Pogađa ljude svih dobnih skupina, ali je češći u djece, starijih osoba i bolesnika s teškim bolestima. Može zahvatiti bilo koju kost u ljudskom tijelu, posebno u području koljena. Najčešći uzrok osteomijelitisa je Staphylococcus Aureus. Bolest nastaje kada bakterija dođe do kosti i nastani se u njoj.

Unatoč činjenici da su bakterije najčešći uzročnici bakterija, gljivice također mogu uzrokovati infekciju. Akutni oblik uključuje infekciju kostiju koja se dijagnosticira u prva tri tjedna. Ako je osteomijelitis kroničan, onda je najčešće posljedica infekcije ili ozljede koja nije adekvatno liječena, što je pogoršalo stanje pa liječenje traje dulje. Glavni čimbenici rizika su: traume ili rane u blizini kostiju, promjene u cirkulaciji, ortopedski zahvati, pacijenti koji borave dulje vrijeme u krevetu, u istom položaju. Infekcije mogu započeti kroz otvorenu ranu gdje je kost izložena. To se obično događa kada postoji otvoreni prijelom – slomljena kost.

Osteomijelitis – simptomi

Koji su simptomi bolesti? Jedan od glavnih simptoma osteomijelitisa je bol u zahvaćenom području, koja se s vremenom značajno pogoršava. Simptomi se u djece javljaju brzo i uključuju jake bolove u zahvaćenoj kosti, što otežava pomicanje uda, nakon čega slijedi groznica, oteklina, groznica, bol, crvenilo u zahvaćenom području i umor. Važno je napomenuti da osteomijelitis u mnogim slučajevima može biti asimptomatski neko vrijeme. Čim se primijeti prisutnost simptoma u fazi akutnog osteomijelitisa, potrebno je konzultirati liječnika kako bi se spriječilo napredovanje zaraznog procesa.

Kod kroničnog procesa simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko mjeseci ili godina, što ga čini opasnijim stanjem. U rijetkim slučajevima osteomijelitis ne uzrokuje nikakve simptome ili ima znakove koje je teško prepoznati.
U svrhu dijagnoze nakon pregleda i krvnih pretraga mogu se uočiti promjene koje upućuju na prisutnost upale. Ostali testovi uključuju CRP, radiografiju, kompjuteriziranu tomografiju i magnetsku rezonancu kako bi se omogućila identifikacija inficiranih područja ili zglobova.

Osteomijelitis – liječenje

Ako se osteomijelitis dijagnosticira u ranoj fazi, tada se uspješno liječi. Ali bez liječenja može potaknuti pojavu gnojnih apscesa u mišićima i zglobovima, deformacije. Na temelju rezultata snimanja i drugih pretraga, liječnik će preporučiti određenu vrstu antibiotika. U akutnim slučajevima osteomijelitis se može izliječiti za nekoliko tjedana, dok u kroničnim slučajevima traje mjesecima. Ranom dijagnozom osteomijelitisa i odgovarajućim liječenjem većina pacijenata se potpuno oporavlja.

Ali ako je potrebno vrijeme za dijagnosticiranje i liječenje bolesti, na zahvaćenoj kosti javljaju se komplikacije poput ponavljajućih infekcija. Među mjerama opreza koje treba poduzeti su: njega i higijena rana, dodatne mjere opreza za one koji se bave sportom, održavanje kože čistom, osobito ako osoba ima dijabetes. Općenito, preporuka za prevenciju osteomijelitisa je izbjegavanje posjekotina i ogrebotina, jer mogu utjecati na ulazak bakterija. Ako rana ili posjekotina ne zacijele ili postoje znakovi upale, najbolje je posjetiti liječnika. Ljudi koji provode puno vremena u istom položaju u krevetu moraju često mijenjati položaje kako bi izbjegli rane na koži.

Tagovi: