Singulair – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Singulair - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Singulair - tablete za liječenje astme i alergijskog rinitisa

Singulair tablete se koriste za liječenje astme i alergijskog rinitisa (alergija na pelud, prašinu, itd. ). Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koja uzrokuje sužavanje dišnih puteva, otežano disanje, kašalj i osjećaj stezanja u prsima. Ova bolest može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su alergeni, zagađenje zraka, pušenje, tjelesni napor, infekcije i emocionalni stres. U osnovi, astma je reakcija imunološkog sustava na određene tvari koje ulaze u tijelo. Kada tijelo dođe u kontakt s tim tvarima, poput peludi, prašine ili životinjske dlake, imunološki sustav može reagirati preosjetljivo, što dovodi do upale u dišnim putevima. Ta upala dovodi do suženja dišnih puteva i otežava protok zraka u pluća. Zbog toga osoba s astmom ima poteškoće s disanjem, a simptomi astme mogu biti vrlo neugodni i ozbiljni. Astma se ne može u potpunosti izliječiti, ali se može kontrolirati pravilnim liječenjem i upravljanjem okidača koji uzrokuju napadaje astme. Liječenje astme obično uključuje upotrebu inhalatora za ublažavanje simptoma i sprečavanje napadaja, kao i izbjegavanje okidača i primjenu drugih lijekova po potrebi. Aktivni sastojak u tabletama je montelukast. Singulair tablete se najčešće propisuju za dugotrajnu upotrebu kao dodatak drugim terapijama za astmu i alergijski rinitis.

Singulair tablete - kako uzimati

Način primjene i upotreba lijeka Singulair ovisi o simptomima koje osoba ima. Tablete i kapsule, poput Singulair tableta, uzimaju se obično jednom dnevno, u skladu s uputama koje je propisao liječnik. Važno je uzimati lijekove redovito kako bi se astma učinkovito kontrolirala. Ako osoba ima teške napadaje astme, liječnik može preporučiti korištenje kratkodjelujućih lijekova za brzo olakšanje simptoma. Uz primjenu lijekova, važno je i upravljati okidačima astme kako bi se smanjila učestalost i ozbiljnost napadaja. To može uključivati ​​izbjegavanje alergena koji uzrokuju astmu, poput kućne prašine, peludi ili životinjske dlake, te izbjegavanje pušenja i zagađenja zraka. Osobe s astmom također bi trebale redovito posjećivati ​​svog liječnika kako bi pratili stanje i prilagodili liječenje ako je potrebno. Prema farmakoterapijskoj skupini ovaj lijek pripada u pripravke za liječenje opstruktivnih bolesti dišnih putova. Ne bi se smjelo uzimati ove tablete bez recepta liječnika, a osobe s astmom ili alergijskim rinitisom trebale bi uvijek slijediti upute liječnika i uzimati lijekove prema propisanoj dozi.

Singulair - nuspojave i kontraindikacije

Singulair tablete su općenito dobro podnošljive, ali kao i kod svih lijekova, moguće su neke nuspojave. Nuspojave ovih tableta obično su blage do umjerene i uključuju glavobolju, mučninu, dijareju, bol u trbuhu, suha usta, utrnulost ili trnce u rukama ili nogama promjene u raspoloženju, poput razdražljivosti, tjeskobe ili depresije, probleme s vidom, poput mutnog vida ili pojave mrlja pred očima, probleme s jetrom. Ukoliko osoba koja pije navedene tablete primijeti bilo koju od ovih nuspojava ili neke druge simptome koji bi mogli biti uzrokovani lijekom, treba se obratiti svom liječniku. Također, u slučaju nekih drugih ozbiljnih nuspojava, poput osipa, oticanja lica, usana ili grla, teškog disanja ili problema s gutanjem, odmah je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Prije uzimanja ovog lijeka, pacijent treba razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama i mjerama opreza koje treba poduzeti. Postoje određene kontraindikacije za uzimanje Singulair tableta. Ne smije se uzimati ovaj lijek ako postoji preosjetljivost na montelukast ili neki drugi sastojak ovog lijeka. Također, važno je obavijestiti svog liječnika o svim zdravstvenim stanjima pacijenta. Važno je pridržavanje prema uputama liječnika a ako se primijete bilo kakve nuspojave ili postoje bilo kakva pitanja i nejasnoće, potrebno je obratiti se svom liječniku ili ljekarniku.


Tagovi: