Alergija na pelud – simptomi i liječenje

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi
Alergija na pelud - simptomi i liječenje

Kako razlikovati da vas muči sezonska prehlada ili alergija na pelud

Istina je da peludna groznica ili alergijski rinitis na prvi pogled nalikuju običnoj prehladi. Prehlada ima ograničeno vremensko trajanje, peludna hunjavica traje i traje. Da bi utvrdili razliku najbolje je napraviti alergijske testove i nakon pretrage postupiti po savjetu alergologa. Prvo pravilo je izbjegavanje doticaja sa alergenima, znači trebate se kloniti otvorenog prostora, mjestu obilate cvatnje, naročito po vjetrovitom vremenu, kada vjetar donosi pelud sa svih strana. Antihistaminici su lijekovi koji će vam olakšati život u vrijeme cvjetanja.

Alergija na pelud je vrlo neugodna i može donijeti niz komplikacija. Antialergetici su dostatni u blažim slučajevima, ali u težim slučajevima se provodi i hiper-senzibilizacija da se lakše nosite sa peludnom alergijom. Često peludnu groznicu prate suhi kašalj i teškoće sa disanjem koji zahtijevaju i pregled pulmologa. Alergija na pelud se nažalost može pretvoriti i u alergijsku astmu, a tada se u liječenje uz antihistaminike, uvode inhalacijski kortikosteroidi, bronhodilatatori, pumpice za astmu, sprejevi za nos i druge metode po potrebi, ovisno i o dobu godine i sezoni cvatnje.

Alergija na pelud je sezonska tegoba koju klimatske promjene produžavaju

Zna se da postoje sezonski i nesezonski alergijski rinitis, a razlika je u uzročniku ili alergenu koji ga izaziva, no oni se jednako manifestiraju zato treba izolirati alergene kroz alergološke testove. Alergija na pelud je sezonska tegoba koju klimatske promjene produžavaju, jer se zatopljavanjem produžava vrijeme vegetacije, vrijeme cvatnje, a događaju se i fenomeni cvatnje u posve krivom godišnjem dobu. Nekim alergičarima to jako otežava život i u akutnim napadima alergijske groznice trebaju hospitalizaciju u bolnici.

Djeca se naročito teško nose s peludnim alergijama i često su alergični na cvjetanje trava, poljskog cvijeća, divljeg i domaćeg voća, svega što cvjeta. Alergija na pelud kod djece se mora i prevenirati i liječiti u akutnim fazama, jer upravo kod djece se češće to pretvara u alergijsku astmu. Mnogi alergičari se stalno s gubitkom osjeta mirisa, zbo stalnog curenja nosa i očiju, teškog disanja i drugih tegoba, život im je jako kompliciran i otežan.

Bioprognoza, kalendar cvjetanja i alergija na pelud

Mnogi alergijski rinitisi i astme se ne prepoznaju na vrijeme kao alergijski što dovodi i do pogrešnog liječenja. Za ispravno liječenje je nužno napraviti alergijske testove, izolirati alergene i što prije započeti adekvatno liječenje. Bioprognoza, kalendar cvjetanja i alergija na pelud su u vrlo uskoj vezi, ako pratite bioprognozu i kalendar cvjetanja, na vrijeme ćete poduzeti sve mjere zaštite i pravovremenog liječenja. Svakako je bolje spriječiti nego liječiti, no bit liječenja je da vam omogući normalan život uz neugodnog suputnika, alergiju.

Alergija na pelud kalendarski zauzima tri godišnja doba: pelud stabala (uglavnom u proljeće, pelud trava (uglavnom u kasno proljeće i ljeto, ali neke trave cvjetaju u iu jesen), pelud ambrozije (uglavnom u jesen), ali klimatske promjene su sve ispreturale, pa nas cvatnja iznenadi i u sred zime. Zato na preciznija uputstva daju bioprognoze koje pomažu da pratimo realna kretanja promjena u prirodi, jer su ona kalendarska postala hirovita i nepouzdana.


Tagovi:

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi