Alergijski rinitis – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Alergijski rinitis - uzrok, simptomi i liječenje

Što je alergijski rinitis?

Alergijski rinitis možda nije poznat pojam široj masi, no svatko će ga prepoznati po njegovom drugom, narodnom nazivu: peludna groznica. Peludna groznica dio je života mnogih ljudi, a uzrokuje slabe tegobe tokom proljetnih mjeseci radi alergijskih reakcija. Premda ima simptome slične prehrani, treba znati da je alergijski rinitis uzrokovan alergijskom reakcijom, a ne virusom kao što je to u slučaju prehlade.

Pogađa češće muškarce nego žene, a često se može uočiti prema suznim očima, kihanju, kašljanju kao i curenju nosa. Specifičan je i po tome što se uglavnom javlja prije punoljetnosti, odnosno adolescencije pa ako do tada niste razvili nikakav rinitis, male su šanse da ćete ga naknadno dobiti. Postoji povremeni, sezonski i nesezonski rinitis, a razlikuju se isključivo u tome kada se javljaju, ne i u intenzitetu. U tekstu objašnjavamo uzroke rinitisa, kao što i dajemo sugestije kako ga kontrolirati i ne patiti tokom proljetne sezone svaki puta kada izađemo na zrak.

Alergijski rinitis – što je uzrok i kako djeluje naš imunitet?

Cijela priča oko alergijskog rinitisa počinje s našim imunološkim sustavom. Čovjekov imunološki sustav rezultat je godina evolucije i radi se o kompleksnim procesima u kojima naše tijelo nastoji samo obraniti organizam od štetnih tvari. Ipak, imunološki sustav nije uvijek savršen stoga ponekad neku bezazlenu tvar pročita kao prijetnju te se odmah baca na stvaranje antitijela koji će te tvari izbaciti iz organizma. Kada govorimo o alergijskom rinitisu, onda upravo pričamo o tome. Alergije na pelud stabala, ambrozije i ostalog pravi su primjer krivog čitanja našeg imunološkog sustava.

Simptomi koje imamo samo su posljedica procesa koji se događaju u tijelu nakon što antitijela suzbiju strane tvari. Poznato je da kod svake imunološke reakcije stradaju malo i neke zdrave stanice, a upravo zato se osjećate iscrpljeno konstantnim izlaganjem alergijama. Alergijski rinitis najčešće je povezan s peludom ambrozije, no peludi stabala, kao i pelud trave također može izazvati reakcije kod mnogih. Postoji i alergijski rinitis povezan sa sporama plijesni iz gljivica, a taj je rezerviran za tople mjesece u godini.

Kako liječiti alergijski rinitis?

Poznato je da je kod svakog izlaganja alergijama povećana naša osjetljivost stoga je bitno izbjegavati alergijske reakcije što je više moguće. Ipak, za one koji imaju sezonske rinitise to je rijetko moguće stoga se nude druga rješenja. Ukoliko imate blage reakcije, onda su uobičajeni lijekovi protiv alergena sasvim dostatni da možete zaboraviti na Vaš alergijski rinitis. Ipak, kod onih gdje su reakcije preagresivne i vrlo učestale, propisuju se posebni lijekovi. Rezultat obično bude neka kombinacija lijekova, a koja kombinacija je u pitanju ovisi od pojedinca do pojedinca stoga ćete jedan period trebati “isprobavati” različite lijekove da biste empirijski došli do rezultata.

Od prirodnih rješenja najčešće se sugerira dnevna konzumacija meda, a neke druge namirnice poput ginsenga ili crvene pupavice također mogu imati pozitivan efekt u borbi s rinitisom. Ono što mnogi zaborave jest redovito pranje lica koje može ukloniti potencijalne alergene s Vaše kože i rjeđe Vas dovesti do alergijske reakcije. Alergijski rinitis više je smetnja nego išta drugo, no pravilna briga o vlastitom zdravlju uključuje i male prilagodbe poput promjena u prehrani ili uzimanja nekih lijekova.

Tagovi: