Simptomi Delta soja

Ljepota i zdravlje

Simptomi Delta soja

Simptomi delta soja koronavirusa

Od kada se pojavila na sceni koronavirus pandemija koja je uzrokovana COVID 19 virusom, od onda se cjelokupni svijet promijenio te je isto tako promijenio naše živote, te više nitko od nas nije ostao isti jer su nam se percepcije i prioriteti promijenili.

Ujedno, od samog početka mogli smo doživjeti razne promjene COVID 19 virusa koji je do sada mutirao podosta puta i nastale su posve novi sojevi od kojih je svaki od njih bio drugačiji po nečemu drugo.

Jedno od njih je delta soj koji je do sada najjači oblik korona virusa i ima najgore posljedice po čovjeka, zbog čega je bitno paziti na sebe i druge kako ne biste i vi zadobili simptomi delta soja. U nastavku ovoga članka ćemo vam mi objasniti koji su to specifični simptomi delta soja korona virusa i ujedno ćemo vam kazati kako se zaštiti od njega i što poduzeti ako ste se zarazili njime.

Kakvi su simptomi delta soja

Delta soj koronavirusa je do sada najdominatniji oblik korona virusa i najopasniji soj koji je do sada mutirao. On uzrokuje puno gore simptome i oboljenja kod pacijenata, ne samo u inozemstvu već ujedno i kod nas u Hrvatskoj. Kod oboljelih pacijenata koji su se zarazili i pojavili su im se simptomi delta soja, imaju puno gori i teži oblik COVID 19 virusa nego oni s ostalim sojevima virusa.

Stoga je od velike važnosti da se pazite na sebe posebice u hladnim danima kada je naše tijelo sklonije zarazama nego po ljeti, te redovno nositi masku za lice kada idete vani, te također redovito i pravilno prati ruke i dezinficirati ih s dezinfekcijskim gelom i paziti da održavate distancu kada se nalazite vani u gradu ili bilo gdje drugdje gdje ima ljudi.

Simptomi delta soja koji se najčešće javljaju kod odraslih ljudi su teži oblik prehlade, začepljen nos, curenje nosa, grlobolja, visoka temperatura, drhtavica, kašljanje, otežano disanje, glavobolja, umor, bol u mišićima, gubitak osjeta okusa i ili mirisa, te probavne smetnje poput mučnine ili povraćanja. No, ne moraju nužno ovi simptomi biti jednaki za osobe koje su cijepljenje i osobe koje nisu. Uglavnom, cijepljenje osobe će imati blaže varijante simptoma.

Kako se mogu simptomi delta soja smanjiti

Simptomi delta soja mogu biti jako izraženi i jaki, posebice kod osoba koje imaju slabiji imunološki sustav ili ako nisu do sada razvili obrambeni imunitet protiv ovog soja korona virusa, bilo kroz preboljenje ili cijepljenje istoimenog virusa. Necijepljenje osobe su veoma sklonije zarazi nego osobe koje se jesu cijepile, te se stoga i preporučuje da se cijepite kako biste imali manje šanse da dobijete virus, i ako kojim slučajem dobijete, simptomi delta soja su veoma minimalni i blagi, te ćete moći puno lakše i prije se oporaviti nego ostali ljudi.

Ukoliko zadobijete koronavirus, liječenje se primjenjuje isto kao i za normalnu gripu, te stoga uzimate lijekove za snižavanje temperature, grlobolje i prehlade, te pijete čajeve i držite se na toplom mjestu dok ne prođe virus. Ako posumnjate na virus, bitno je da se idete testirati kako biste znali da li ga imate ili ne.

Bitno je da pazite na sebe i ostale, te da se ne zadržavate na jednom javnom mjestu predugo i ujedno da ne izlazite u gusto krcata mjesta, poput klubova i slično. Također, držite se preporučenih mjera i pazite na higijenu.

Tagovi: