Simboli kemijskih elemenata

Simboli kemijskih elemenata

Što su to simboli kemijskih elemenata?

Sve što nas okružuje je sastavljeno od najmanjih atoma. Atome pronalazimo u prirodi, stvarima koje nas okružuju, apsolutno svemu. Sami atomi se razlikuju u njihovoj veličini, strukturi i samoj složenosti, atomi tako mogu pripadati istoj vrsti, no oni se ipak razlikuju. Kako bi se dobio red u svoj toj raznolikosti oko elemenata, znanstvenici su smislili ono što mi danas zovemo simboli kemijskih elemenata.

Kemijski elementi je izraz koji danas koristimo kao označavanje stalne veze koje atom ima s istim brojem protona, točnije s konstantnim nabojem jezgre. Sa sustavom elemenata se susrećemo na satu kemije gdje se upoznajemo s kemijskim elementima u tablici poznatijoj kao Periodni sustav elemenata. Što je periodni sustav elemenata?

Ono je tablični poredak svih kemijskih elemenata, ona opisuje njihovu atomsku građu kao i sličnost njihovih fizikalnih te kemijskih svojstava. Pomoću navedene tablice učimo što su to simboli kemijskih elemenata od čega su sastavljeni i kako ih možemo dijeliti. U navedenoj tablici svaki element ima svoju kućicu u kojoj se nalaze sve informacije vezane za njega.

Simboli kemijskih elemenata i periodan sustav elemenata

Ideja o tome da postoje trajni i nepromjenjivi kemijski elementi se pojavljuje sa strane Roberta Boylea 1668 godine. U svojim radovima i kasnije knjizi piše kako razmatra samo svojstva 15 elemenata, govori o tome kako postoje i novi kemijski elementi no znanstvenici ih nisu još otkrili. Nakon njega Antoine Lavoisier stvara i objavljuje popis 35 kemijskih elemenata.

U popisu se navodi kako nisu svi elementi nedjeljivi, s čime je pokrenuo postupak pretraživanja koji je uključivao samo najuglednije znanstvenike iz cijele Europe. Zadatak istraživanja bio je prepoznati trajne atomske spojeve i pronaći moguću sistematizaciju već navedenih kemijskih elemenata. Tada Dmitrij Ivanovič Mendeljejev razmišlja o tome kako postoji moguća veza između atomske mase elemenata i njihovog poretka, točnije rasporeda.

1869 godine ruski znanstvenik predstavlja svoju ideju kemijskom društvu, no nažalost nije uspio jasno pokazati o čemu se zapravo radi. U znanstvenom krugu postoji legenda kako je navedeni ruski znanstvenik tri dana samo razmišljao i radio na stvaranju stola, kada je naposljetku pokleknuo od umora u snovima je vidio kako su simboli kemijskih elemenata poredani u tablici prema svojoj atomskoj masi.

Iako možda legenda ne zvuči zanimljivo, ona je razlog zašto je Mendeljejev više od 20 godina radio na tome da ostvari svoj san da se simboli kemijskih elemenata poredaju u tablici koju danas poznajemo kao sustav elemenata. Sustav elemenata, točnije tablica koja ih prikazuje se nastavila širiti s otkrićima novih elemenata i spojeva.

Simboli kemijskih elemenata i otkrivanje novih elemenata

Nakon što je ruski znanstvenik prepoznao svoje otkriće, on je nastavio raditi na njemu, točnije uslijedila su nova otkrića. 1900 godine u sustav se dodaju i inertni plinovi koji imaju malenu kemijsku aktivnost i koji ne reagiraju s drugim elementima, točnije riječ je o nultim elementima. Silna istraživanja i potraga koja je povezana s novim i stabilnim spojevima atoma rezultirali su popisom od 117 kemijskih elemenata, no važno je naglasiti kako je njihovo podrijetlo drugačije.

94 njih je pronađeno u prirodnoj okolini, ostalih 23 su otkrivena tijekom proučavanja procesa nuklearnih reakcija. Gdje su ti simboli kemijskih elemenata? Većina njih je umjetna, točnije oni se brzo razgrađuju u jednostavnije spojeve i kao takvi se smatraju nestabilnim kemijskim elementima i zato nisu prisutni u tablici, točnije ne prikazuje se relativna atomska masa već samo masni broj.

Simboli kemijskih elemenata nas uče kako svaki kemijski element ima svoje jedinstveno ime, samo ime se sastoji od jednog ili više latinskih imena. Danas u svim zemljama svijeta su usvojena jedinstvena pravila kao i simboli koji se koriste za opisivanje elemenata, i kao takav svaki element ima svoje mjesto i serijski broj pod kojem se nalazi u tablici.


Tagovi: