Seroxat – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Seroxat - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Seroxat je antidepresiv za liječenje odraslih osoba

Osobe koje imaju teške depresivne epizode ili generaliziranu anksioznost sigurno već poznaju ovaj lijek i njegovo djelovanje. Seroxat je antidepresiv za liječenje odraslih osoba, a koristi se i kod liječenja posttraumatskog poremećaja (PTSP), opsesivno kompulzivnih poremećaja (OKP), socijalno anksioznih poremećaja i fobija, te paničnih poremećaja koji mogu biti praćeni agora fobijom (strah od izlaska na otvoreni prostor), ali mogu biti i bez tih strahova. Iskustva i nuspojave se razmjenjuju na forumima, ali su opisana i u uputi o lijeku.

Kao što ljudima sa slomljenim nogama trebaju štake ili kolica da bi se mogli bar malo kretati dok lomovi ne zacijele, tako depresivnim i anksioznim ljudima treba seroxat da bi barem donekle funkcionirali u svijetu u kojem nitko nema vremena ni razumijevanja za njihove nevidljive boli koje su često intenzivnije od bilo koje organske boli. No, ovaj lijek se ne preporučuje za liječenje djece i mladih osoba do 18 godina starosti, jer je njegovo djelovanje nedovoljno istraženo na toj populaciji.

Seroxat je idealan lijek jer se uzima jedanput dnevno

Svi bolesnici koji su u bilo kakvom procesu liječenja muku muči s ritmom uzimanja lijekova i prije ili kasnije se počnu pitati, jesam li uzeo/la svoje lijekove ili sam zaboravio/la, što ako preskočim, trebam li uzeti duplu dozu i slična pitanja, naročito ako uzimaju više lijekova za više različitih bolesti i stanja. U tom smislu seroxat je idealan lijek jer se uzima jedanput dnevno i ako ga uzimate uvijek u isto vrijeme, nema preskakanja i zaboravljanja.

Seroxat se dozira prema vašem općem stanju, drugim bolestima i lijekovima koje za njih uzimate i dozu uvijek određuje vaš liječnik. Ako se predozirate morate odmah liječniku i vjerojatno na ispiranje želuca. Trudnicama i ženama koje doje se ovaj lijek ne preporučuje. Iako nije utvrđen značajniji utjecaj na psihokognitivne sposobnosti ipak treba reći da svi psihofarmaci, pa i ovaj nalažu oprez u vožnji. Ako se osjećate tromo, umorno ili pospano, bolje je da ne sjedate za volan.

Nuspojave ovise i o tome koliko dugo uzimate seroxat

Vjerojatno ne postoji nijedan ozbiljan i djelotvoran lijek bez ikakvih nuspojava. Liječenje antidepresivima ovisi o vašem općem zdravstvenom stanju, drugim lijekovima koje uzimate za druge bolesti i tegobe, vašim životnim navikama (prehrana i pretilost), eventualnim porocima (ovisnost o alkoholu ili drugim opijatima). Uz sve to, nuspojave ovise i o tome koliko dugo uzimate seroxat, kratkoročna liječenja imaju manje nuspojava od onih dugoročnih, poput liječenja bipolarnog poremećaja ili posttraumatskih poremećaja. Svakako svaku nuspojavu treba prijaviti svom liječniku.

Najčešće nuspojave koje izaziva seroxat su mučnine i seksualne disfunkcije kod muškaraca, slijede umor, pospanost, proljev, astenija (bolestan i iscrpljen izgled), anoreksija ili sklonost debljanju kao dva ekstrema, znojenje, sklonost infekcijama, tremor, suha usta, omaglica, nesanica, zatvor. Nešto rjeđe se javlja češće uriniranje, uglavnom kod muškaraca, zbunjenost, osip i svrbež, halucinacije, motoričke smetnje, smetnje u koordinaciji pokreta. Manične reakcije su rjeđa pojava, kao i napadaji panike, konvulzije, artralgije, poremećaj elektrolita u krvi, trombocitopenija ili serotoninski sindrom.


Tagovi: