Šećerna bolest – uzrok, simptomi i liječenje

Gluconol - dvostruki udar protiv dijabetesa

Gluconol stabilizira razinu šećera i normalizira proizvodnju inzulina
 • Povećava proizvodnju inzulina
 • Štiti od visokog šećera
 • Prevencija hipoglikemije
 • Vraća funkciju jetre i gušterače
 • Normalizira ugljikohidratnu razmjenu
 • Stabilizira razinu šećera
 • Normalizira metabolizam
Šećerna bolest - uzrok, simptomi i liječenje

Šećerna bolest uzroci

Šećerna bolest predstavlja kronično visoku razinu glukoze u krvi, te postoje dvije vrste ove bolesti, dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Osnovna razlika između dvije vrste dijabetesa jest da kod dijabetes tipa 1 gušterača ne proizvodi inzulin koji je potreban da se glukoza pretvara u energiju u tijelu, dok dijabetes tipa 2 osobe ne reagiraju na inzulin koji je proizveden te uslijed toga se povećava razina šećera u krvi.

Šećerna bolest dijabetesa tipa 1 ima uzroke u tome da imunološki sustav krivo reagira na štetne bakterije i viruse, te uništava beta stanice koje procesuiraju inzulin iz gušterače. Kada se beta stanice unište gušterača ne može više procesuirati proizvodnju inzulina, što dovodi do povećane razine šećera u krvi.

Kod dijabetesa tipa 2 inzulin se još uvijek neko vrijeme proizvodi no tijelo ima otpornost i ne prepoznaje inzulin, a znanstvena istraživanja nisu uspješno dokazala točan uzrok tome već se smatra da nepravilna prehrana, pretjerana tjelesna težina i nedovoljno kretanja uzrokuje ovu vrstu šećerne bolesti.

Šećerna bolest simptomi

Šećerna bolest kod oba tipa dijabetesa ima slične simptome u situacijama kada se bolest ne kontrolira, a to su osjećaj gladi i žeđi, često mokrenje, zamagljenost vida, osoba se osjeća stalno umorno, te ukoliko postoje rane ili porezotine one ne zacjeljuju kako bi trebale.

Uz to šećerna bolest dijabetes tipa 1 pojavit će se i razdražljivost, te česte promjene raspoloženja, a moguće je i nekontrolirano gubljenje na težini. Ova vrsta dijabetesa se javlja naglo, za razliku od dijabetes tipa 2 koji se razvija godinama bez vidljivih simptoma u početku, već se simptomi pojavljuju nakon nekog vremena a tada već nastaju komplikacije jer je bolest uznapredovala.

Osobe koje imaju dijabetes tipa 2 mogu osjećati i trnce ili ukočenost u rukama i nogama koje su periferni. Uobičajeno je da se dijabetes tipa 1 razvije i otkrije kod djece ili adolescenata, no moguća je pojava i u odrasloj dobi. Dijabetes tipa 2 se razvija godinama i otkriva se u odrasloj dobi češće nego kod djece krvnim pretragama kada je razina šećera u krvi povišena.

Šećerna bolest liječenje

Šećerna bolest se treba liječiti odmah nakon što se dijagnosticira kako se ne bi razvila i zakomplicirala zdravstveno stanje osobe. Liječenje kod oba tipa dijabetesa se bazira na uzimanju inzulina čija proizvodnja je poremećena naročito kod tipa 1, dok se kod dijabetesa tipa 2 rade redovite kontrole razine šećera u krvi.

Osim što se lijekovima i davanjem inzulina regulira razina šećera u krvi, uz to liječenje potrebno je promijeniti i životne navike te na taj način pomoći tijelu da se bori. Prvenstveno je potrebno uvesti zdravu prehranu i redovnu tjelovježbu i kretanje koje će pomoći metabolizmu tijela da lakše obavlja svoje tjelesne funkcije.

Postoje razne vrste inzulina, dugodjelujući, brzodjelujući, te srednje varijante djelovanja inzulina. Inzulin se može davati putem injekcija, inzulinskih olovaka ili inzulinskih pumpi. Uz to liječnik može propisati i druge popratne lijekove jer ova bolest može utjecati i na druge organe u tijelu ovisno o vašoj zdravstvenoj situaciji koja prati šećerna bolest.


Tagovi:

Gluconol - dvostruki udar protiv dijabetesa

Gluconol stabilizira razinu šećera i normalizira proizvodnju inzulina
 • Povećava proizvodnju inzulina
 • Štiti od visokog šećera
 • Prevencija hipoglikemije
 • Vraća funkciju jetre i gušterače
 • Normalizira ugljikohidratnu razmjenu
 • Stabilizira razinu šećera
 • Normalizira metabolizam