Saxenda gdje kupiti

Saxenda gdje kupiti

Saxenda je otopina koja se daje injekcijom pomoću olovke brizgalice koja sadrži liraglutide. Ova bezbojna izotonična otopina djeluje kao dodatak dijetama kod smanjenog unosa kalorija i pojačane fizičke aktivnosti kod osoba koje se bore sa pretilosti ili prekomjernom tjelesnom težinom uz prisustvo kroničnih bolesti poput disglikemija šećerna bolest tip 2, hipertenzija, dislipidemija, ali i opstuktivni oblik apneja u snu.

Saxenda se može primjenjivati kod odraslih, te djece starijih od 12 godina kao dodatak zdravoj prehrani i većoj tjelesnoj aktivnosti kako bi se kontrolirala tjelesna težina. Međutim, ukoliko u roku od 12 tjedana primjene ne dođe go gubitka minimalno 5% tjelesne težine znak je da ovaj dodatak prehrani ne djeluje i potrebno je prekinuti terapiju.

Za primjenu ovog dodatka prehrani propisane su granične vrijednosti prema dobi, te prema spolu, a početak terapije se započinje s jednom dozom dnevno od 0,6 mg, te postepeno povećavati do maksimalno 3 mg dnevno. Povećanje doze se provodi nakon dva tjedna terapije uz nadzor i savjete liječnika.

Saxenda je dodatak prehrani koji ne možete sami sebi propisati, već je potrebno da liječnik odredi terapiju u točno određenim zdravstvenim stanjima pretilosti i prekomjerne tjelesne težine. Ovo nije dodatak prehrani koji možete kupiti u ljekarni po preporuci ljekarnika ili prijatelja, već je potreban liječnički recept da biste Saxenda otopinu mogli nabaviti u ljekarni.

Ne preporučuje se konzumacija bez savjetovanja i preporuke liječnika jer je ovaj dodatak prehrani zapravo lijek koji organizmu daje potrebne kalorije i pri tome djeluje da smanjuje tjelesnu težinu. Ukoliko imate problema sa nekoliko višak kilograma radije promjenite prehrambene navike i počnite se baviti nekim tjelesnim aktivnostima u skladu sa svojim zdravstvenim mogućnostima.

Međutim ukoliko se borite s pretilošću i prekomjernom tjelesnom težinom, te imate neke druge bolesti koje su posljedica pretilosti najbolje je obratiti se liječniku i posavjetovati se da li u vašem slučaju možete konzumirati ovaj dodatak prehrani i dobiti recept kako biste ga mogli nabaviti u ljekarni.

Saxenda nuspojave su razlog da sami sebi ne propisujete ovaj dodatak prehrani zbog ozbiljnih nuspojava koje se mogu pojaviti kod određene populacije tokom terapije. Moguće su pojave poremećaja imunološkog sustava u obliku teških alergijskih reakcija ukoliko postoji alergija na neki od sastojaka lijeka. Može doći do poremećaja metabolizma u obliku dehidracija i hipoglikemija, te se mogu pojaviti nesanice, glavobolje, omaglice kao poremećaji živčanog i psihijatrijskog sustava.

Uz to Saxenda dodatak prehrani može izazvati srčani poremećaj tahikardiju, te razne poremećaje probavnog sustava i bolesti probavnog sustava kao mučnine, povraćanja, proljev, zatvor, gastritis, refluks, pankreatitis, dispepsija, suha usta, podrigivanje, te bolove u abdomenu. Uz to poremećaji jetre su također mogući kao kolecistitis i kolelitijaza, te poremećaji rada bubrega i mokraćnog sustava, pa čak i zatajenje i oštećenje bubrega.

Na koži se može pojaviti osip i urtikarija, a opće stanje organizma se može posljedično odraziti kao umor, opće loše stanje, te reakcije na mjestu apliciranja injekcije ovog dodatka prehrani.


Tagovi: