Šarlah kod odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Šarlah kod odraslih - uzrok, simptomi, liječenje

Šarlah kod odraslih kako se prenosi

Šarlah kod odraslih kako se prenosi? Šarlah je zarazna bolest koja se najčešće javlja kod djece od 5-15 godina. Uzrokuje ga bakterija Streptococcus pyogenes, streptokok skupine A, što dovodi do povišene tjelesne temperature, crvenila, osipa po koži koji prekriva veći dio tijela i grlobolje. Uzročnik ove bolesti živi u području grla, uzrokujući infekciju gornjih dišnih puteva. Tvari koje se nalaze u strukturi ove bakterije i toksini koje proizvodi mogu dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Prenosi se kapljičnim kontaktom sa zaraženom osobom. U rijetkim slučajevima može se prenijeti i preko uobičajenih predmeta. Period inkubacije obično traje dva do četiri dana. Budući da se radi o beta-hemolitičkom streptokoku skupine A koji proizvodi eritrogene toksine, može se pojaviti i kod odraslih koji nisu razvili antitoksin protiv tog toksina. Iako rijetko, šarlah kod odraslih može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se bakterije koloniziraju izvan dišnog sustava. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih simptoma.

Šarlah kod odraslih simptomi

Koji simptomi prate šarlah kod odraslih? Ovu zaraznu bolest prati bol u grlu, groznica, tipičan osip i slabost mišića. Javlja se promuklost i curenje iz nosa, krajnici su natečeni i crveni. Vidi se da su limfni čvorovi na vratu povećani. Temperatura, koja je visoka prva tri dana, postupno opada, a nakon toga se počinje javljati grimizni osip, po vratu i trupu, koji se širi na lice i ekstremitete, osim na dlanove i tabane. Kada se simptomi počnu smanjivati, pojavljuje se ljuštenje kože na zahvaćenim dijelovima kože koje može trajati i do nekoliko tjedana. Osim ovih simptoma, pacijent ima: glavobolju, svijetlu boju oko usta, otežano gutanje, smanjen apetit, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, crvene bore u predjelu laktova, koljena i pazuha. Šarlah kod odraslih može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, gdje se bakterije iz grla mogu proširiti na uši, pluća, bubrege, srce i zglobove. U slučaju težih simptoma liječenje se provodi pod nadzorom liječnika specijaliste.

Kako se dijagnosticira šarlah kod odraslih

Kako se dijagnosticira šarlah kod odraslih? Dijagnoza šarlaha temelji se na kliničkim simptomima, a potkrepljuje se mikrobiološkom analizom brisa grla, brzim antigenskim testom i krvnom slikom. U liječenju se koriste antibiotici u odgovarajućim dozama. Osim antibiotika, za kontrolu simptoma bolesti koriste se i protuupalni lijekovi. Na taj način pridonosi otklanjanju upala u organizmu, jača imunološki sustav i sprječava moguće komplikacije. Do komplikacija može doći ako se šarlah kod odraslih ne liječi adekvatno antibioticima ili ako bolesnik naglo prestane uzimati terapiju. Trajanje liječenja šarlaha može varirati. Važnost tijekom liječenja treba dati i zdravoj prehrani kako bi se ojačao imunološki sustav. Ne smije se jesti začinjena hrana, jer to može dovesti do pogoršanja simptoma. Savjetuje se umjeren unos tekućine, posebice vode. Budući da ne postoji cjepivo protiv šarlaha najučinkovitiji način prevencije bolesti su preventivne higijenske mjere. Veću pozornost treba posvetiti higijeni ruku, nositi masku, izbjegavati kontakt s bolesnim osobama, češće čistiti i provjetravati zatvorene prostore. Prema preporuci liječnika, osobama oslabljenog imunološkog sustava koje su bile u kontaktu s oboljelim preporučuje se preventivno antibiotsko liječenje.


Tagovi: