Kako se prenose vodene kozice

Kako se prenose vodene kozice

Što su vodene kozice i zašto nastaju?

Vodene kozice ili pljuskavice se opisuju kao zarazna bolest koja se ponajviše javlja kod djece, ali i kod odraslih osoba. Bolest nastaje radi virusa Varicella zoster koji pripada u herpes viruse i veoma je zarazan. Vodene kozice prenijet će se kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom sa bolesnom osobom. Bolest se može prenijeti na druge prije nego nastupi osip, ali i do 6 dana nakon što izbiju prvi mjehurići na zaraženoj osobi. Opasnost od zaraze postoji toliko dugo dok se mjehurići na tijelu ne osuše i nestanu.

Bolest je karakteristična radi osipa koji svrbi i koji se sastoji od nakupina manjih mjehurića koji su zapravo ispunjeni s tekućinom. Osip se ponajprije pojavljuje na abdomenu, zatim se polako širi na vrat, lice, vlasište, noge i ruke, ponekad i na spolne organe. Mjehurići će se pojaviti i u sluznici usta i unutar uha. Simptomi koji se pojavljuju kod vodenih kozica su povišena tjelesna temperatura, osjećaj malaksalosti i glavobolja. Inkubacija samih vodenih kozica može varirati između 10 do 23 dana. U prvim danima simptomi će biti blažeg intenziteta kod djece, i težeg intenziteta kod odraslih.

Kako prepoznati vodene kozice?

Na licu, rukama i nogama osoba će uočiti manju količinu osipa. Teži slučajevi mogu prekriti cijelo tijelo. Kada se mjehurići pojave u ustima, onin mogu otežati gutanje i biti neugodno bolni. Osip i vrijedovi se također mogu pojaviti i na kapcima, dišnom traktu, debelom crijevu i rodnici kod žena. Većina osoba osjećat će se bolje kada povišena temperatura padne i kada osip koji nastaje prestane izbijati po tijelu. Varičele neće ostaviti ožiljke, no ukoliko ih osoba češe i guli i ukoliko se inficiraju mogu ostaviti trag na koži.

U pravilu, koži je potrebno od 6 do 12 mjeseca da se u potpunosti oporavi od nastalog osipa. Vodene kozice su osip izbijanja osipa poznate i po sljedećim simptomima: Vrućica, osjećaj malaksalosti, povraćanje, glavobolja, svrab koji nastaje uz osip. Navedeni simptomi su znak prve faze inkubacije i zove se prodromalnim stadijem, i on nastaje prije eruptivnog stadija koji je karakterističan radi osipa. Eruptivni stadij donosi sljedeće simptome: Osip koji se pojavljuje na prsima, ramenima, leđima, vlasištu, rukama i nogama. Nastaju lezije u ustima, očima, te drugim sluznicama.

Formiraju se vodenasti mjehurići ili vezikule koji će se pretvoriti u kraste i otpasti. Jak svrbež i povećana tjelesna temperatura. Osip se obično pojavljuje nakon 5 do 8 dana od zaraze i započinje kao malene crvene točkice koje se pretvaraju u mjehure koji su ispunjeni s tekućinom. Vodene kozice ili ispunjeni mjehurići zadržat će se na tijelu do nekoliko dana, zatim pucaju, suše se i pretvaraju u kraste koje će se povući u roku od 9 do 14 dana. Nakon što se osip povuče nastaje stadij regresije i temperatura se smanjuje, koža se postepeno obnavlja.

Da li se vodene kozice mogu liječiti?

Kada je u pitanju nekomplicirani oblik vodenih kozica, tada se liječenje odnosi na mirovanje, kontrolu tjelesne temperature, održavanje higijene. Vodene kozice često svrbe, stoga je potrebno kupati se u mlakoj vodi koja sadrži par zrnaca hipermangana koji se kupuje u ljekarni. Na osip se mogu nanijeti i pripravci koji imaju lokalizirano djelovanje, antihistaminici, losioni sa sastavom mentola, kamfora ili fenola. Temperatura se može kontrolirati uz pomoć paracetamola.

Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Vodene kozice postaju inficirane i krvave, pojavljuje se malaksalost i vrtoglavica, javlja se preosjetljivost na svjetlo, dolazi do povraćanja i jakog kašlja, temperatura prelazi 40 stupnjeva, osip se pojavljuje na oku. Da li se može prevenirati pojava vodenih kozica? Varičela zoster imunoglobulin svakako može ublažiti intenzitet same bolesti i spriječiti njeno daljnje širenje ako se primi do 96 sati nakon što je osoba bila izložena virusu.

Imunoglobulin će se većinom dati osobama koje pripadaju u skupinu visokog rizika. U rizičnu skupinu pripadaju: Osobe koje nisu imale bolest, osobe koje idu na kemoterapiju, osobe koje imaju imunološki poremećaj, osobe koje boluju od AIDS-a, osobe koje imaju leukemiju, osobe koje su imale transplantaciju organa. Najbolja prevencija je cjepivo protiv vodenih kozica koje se zaprima u dvije doze u razmaku od 6 do 10 tjedana.


Tagovi: