Šah gdje kupiti

Šah gdje kupiti

Što je šah?

Šah je strateška društvena igra koja se igra na ploči podijeljenoj na 64 kvadrata organiziranih u 8x8 polja. Svaki igrač kontrolira vojsku koja se sastoji od različitih figura, a cilj igre je postaviti protivničkog kralja pod prijetnju šaha, što znači da je kralj napadnut i da mora biti spašen. Ako igrač postavi kralja pod nepremostivu prijetnju, to se naziva šah-mat, što označava kraj igre i pobjedu protivničkog igrača. Figurama u šahu upravljaju pravila koja definiraju njihove pokrete. Na ploči se nalaze kralj, kraljica, top, skakač, lovac i pijuni, svaki s određenim načinom kretanja. Kralj je najvažnija figura, a gubitak kralja znači gubitak igre. Igra se između dva igrača koji naizmjenično potezima pomiču svoje figure. Igra zahtijeva duboko razmišljanje, strateško planiranje, predviđanje poteza protivnika te sposobnost prilagodbe tijekom igre. Postoje razne otvaranja, taktike i strategije koje igrači koriste kako bi stvorili prednost i pokušali doći do pobjede. Ovu igru možete kupiti u svim trgovinama s igračkama, kao i u knjižarama. Ujedno ih možete naručiti preko raznih web trgovina.

Kako je nastao šah?

Podrijetlo šaha datira iz daleke prošlosti, a igra je evoluirala tijekom vremena kako se širila kroz različite kulture. Postoje razne legende i teorije o tome kako je ova igra nastala, ali nema apsolutno sigurnih dokaza o pravom porijeklu igre. Jedna od najčešćih teorija o porijeklu šaha sugerira da je igra potekla iz Indije u 6. stoljeću. Prva poznata verzija šaha zvala se "chaturanga" i igrala se s četiri igrača. Chaturanga je imala sličnosti s modernim šahom, uključujući kralja, konje, topove, slona, pješake i kraljicu. Šah je putem Perzije, današnjeg Irana, stigao na Bliski istok, gdje su se pravila igre mijenjala i prilagođavala lokalnoj kulturi. U 7. stoljeću, šah je došao do Arapa, koji su ga dodatno razvili i proširili po islamskom svijetu. U srednjem vijeku se proširilo Europom, prilagodivši se lokalnim običajima i pravilima. Tijekom vremena, figure poput skakača i pijuna su mijenjane, a pravila su postajala standardizirana. Današnja verzija šaha je bila standardizirana u 15. stoljeću u Italiji, a pravila igre su uglavnom nepromijenjena od tada.

Kako se igra šah?

Šah se igra na ploči podijeljenoj na 64 kvadrata, organiziranih u 8x8 polja. Svaki igrač kontrolira vojsku koja se sastoji od šest figura, a to su kralj, kraljica, top, skakač, lovac i pijuni. Cilj igre je postaviti protivničkog kralja pod prijetnju šaha, što znači da je kralj napadnut i ne može pobjeći iz te prijetnje. Ako je kralj postavljen pod nepremostivu prijetnju, što označava kraj igre i pobjedu protivničkog igrača. Igra počinje s obje strane postavljanjem figura na ploču. Redoslijed figura su top, skakač, lovac, kraljica, kralj, lovac, skakač, top. Ispred njih su postavljeni pijuni. Kralj se može kretati samo za jedno polje u bilo kojem smjeru. Kraljica se može kretati vodoravno, okomito i dijagonalno kroz bilo koji broj praznih polja. Top se može kretati vodoravno ili okomito kroz bilo koji broj praznih polja. Skakač se kreće u obliku slova L. Lovac se može kretati dijagonalno kroz bilo koji broj praznih polja. Pijun se može kretati prema naprijed za jedno prazno polje, osim u prvom potezu kad ima opciju kretanja za dva polja. Pijuni napadaju dijagonalno. Rokada je poseban potez u kojem se kralj i top pomiču istovremeno. Rokada može biti sa strane kraljeve ili kraljičine strane, pod određenim uvjetima. En passant je poseban potez pijuna koji omogućuje da se pijun koji se pomakne za dva polja može zauzeti od strane protivnika. Kod situacije šaha je kralj napadnut, ali još uvijek može pobjeći iz prijetnje. Šah-mat se događa kada je kralj napadnut i nema mogućnosti bijega iz prijetnje. To označava kraj igre.


Tagovi: