Rubeola (crljenica, rubella) – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Rubeola (crljenica, rubella) - simptomi i liječenje

Rubeola kakva je to bolest

Rubeola je virusna zarazna bolest, poznata i pod nazivima crljenica i rubella, koja se uglavnom javlja najviše kod djece i ne predstavlja veliku opasnost. Virus se prenosi kapljičnim putem i preko predmeta koji su prekriveni virusom ako je zaražena osoba bila u kontaktu sa predmetima. Za vrlo malu djecu rubeola može biti i smrtonosna stoga je potrebno djecu cijepiti u rano doba, te docijepiti u predškolskom razdoblju.

Ova virusna bolest može biti vrlo opasna za trudnice jer može dovesti do pobačaja ili trajno oštetiti bebu u njenom razvoju tokom trudnoće. Naročito je opasna u ranim mjesecima trudnoće ukoliko se trudnica zarazi rubeolom. Bolest može biti asimptomatska jer osim osipa je vrlo slična prehladi, tako da je osoba koja ima virus može biti zarazna i pet dana prije pojave osipa.

Inkubacija rubeolom traje dva do tri tjedna, a do pojave prvih simptoma može proći 7 do 14 dana, stoga se ova vrlo zarazna bolest lako širi. Zaraznost se prenosi čak i do sedam dana prije pojave osipa, te do 14 dana nakon pojave osipa. Dokazano je da se virus može širiti i tri tjedna nakon izbijanja osipa, stoga je ovo jedna vrlo duga borba kako bi se virus iskorijenio i ne širio dalje.

Rubeola koji su simptomi

Prije pojave osipa glavni simptomi su vrlo slični prehladi, temperatura tijela je blago povišena, limfni čvorovi su otečeni, nos curi, te postoji osjećaj bolova u mišićima i osjećaj malaksalosti. Limfni čvorovi koji će oteknuti su čvorovi iza ušiju i na zatiljku, te mogu biti natečeni i nekoliko tjedana.

Osip koji se javlja nastaje prvo na licu, čelu, te iza ušiju, postepeno se širi prema trupu i rukama do nogu i stopala. Osip nestaje nakon nekoliko dana uz pojavu blagog perutanja kože. Tjelesna temperatura može i porasti te se javiti groznica, suhi kašalj, upaljene oči. U ustima i na sluznici obraza u ustima se mogu pojaviti bijele mrlje koje imaju plavkasto bijeli centar.

Kod odraslih se kao komplikacija može pojaviti Encefalitis, upala mozga, no to je vrlo rijetko. Otečenost zglobova i ukočenost zglobova se može pojaviti kod odraslih osoba koje obole od rubeole. Rubeola kod odraslih može izazvati i trombocitnu purpuru i otitis, upalu srednjeg uha. Koliko je rubeola opasna za trudnice nije potrebno ponavljati, stoga se naročito trudnice trebaju čuvati ove zarazne bolesti.

Kako se liječi rubeola

Rubeola nema posebno liječenje, nego se svodi na liječenje simptoma kako bi se olakšale tegobe koje simptomi rubeole nose. Liječenje se može provesti u smislu cijepljenja protiv rubeola nakon izlaganja virusu u roku od 72 sata ukoliko je poznato da je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom i to cjepivom protiv ospica. Na taj način će se razviti blaži oblici bolesti sa blažim simptomima.

Također imunološki serum globulin se može dati u roku od šest dana od trenutka kontakta sa zaraženom osobom i na taj način ublažiti simptome bolesti. Lijekovi za snižavanje temperature i vitamin A koji će isto ublažiti simptome ove zarazne bolesti.

Cijepljenjem male djece, te docjepljivanjem u predškolskoj dobi može se preventivno utjecati da kada dijete dođe u dodir sa ovim zaraznim virusom čak i ako oboli ima vrlo blage simptome i preboli ovu zaraznu bolest bez težih posljedica. Nakon što se jednom preboli ova zarazna bolesti osoba ima doživotni imunitet i ne može se ponovo zaraziti.

Tagovi: