Vitamin A – Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Ljepota i zdravlje

Vitamin A - Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Vitamin A, prvi otkriveni vitamin među vitaminima, topiv u mastima i uljima

Ima ga u svim multivitaminskim proizvodima, u namirnicama životinjskog porijekla, au voću i povrću se nalazi u obliku karotenoida, koji se u ljudskom tijelu pretvara u provitamin A, najpoznatiji karotenoid je beta-karoten koji se nalazi u mrkvi. Vitamin A, prvi otkriveni vitamin među vitaminima, topiv u mastima i uljima, dobro se apsorbira u tijelu iz hrane životinjskog porijekla, a biljni provitamin A se u tijelu ne pretvara sav u retinol, pa vegetarijanci i vegani trebaju dodatne količine ovog vitamina u obliku dodataka prehrani.

Vitamin A služi za zdravlje vaše kože, kose, noktiju, zdravlje očiju i dobar vid o njemu, razvoj embrija u maternicama također ovisi o njemu kao i razvoju svih stanica, utječe na zdravlje mozga, jača imunološki sustav, protiv tumora, dobro djeluje na respiratorne tegobe i kardiovaskularni sustav, pomaže kod kožnih bolesti, oslabljenog vida, gubitka kose, krtih i lomljivih noktiju, pomlađuje kožu i usporava starenje, prijatelj mladosti i vitalnosti.

Vitamin A kao dodatak prehrani se pojavljuje u raznim oblicima, kupujete ga u online trgovinama i ljekarnama

Ako iz bilo kojeg razloga, ovaj vitamin trebate znati da se proizvodi u obliku kapsula, tableta, kao otopina za injekcije, u uljnoj otopini za oralnu upotrebu, u uljnom ekstraktu iz jetre bakalara, u obliku kreme. Vitamin A kao dodatak prehrani pojavljuje se u raznim oblicima, kupujete ga u online trgovinama i ljekarnama, ali ga možete kupiti iu bio trgovinama, običnim apotekama ili biljnim ljekarnama.

Manjak ovog vitamina dovodi do preranog starenja, kožnih bolesti, osipa, ekcema, pada imuniteta, pojave suhoće oka i smanjene oštrine vida, mrene, upalnih infekcija oka, gubitka kose i pojave peruti, lošeg apetita i kardiovaskularnih bolesti. Vitamin A je vitamin mladosti i ljepote, glatke i lijepe kože, bujne i zdrave kose, kao snažan antioksidans ima važnu ulogu u prevenciji i liječenju raka, stimulira imunološki sustav u borbi sa kožnim bolestima. Uravnoteženom prehranom ga možemo dovoljno osigurati, ali ako nam prehrana nije zdrava i raznovrsna, vjerojatno ćemo ga trebati kao dodatak prehrani.

Vitamin A, što se dogodi kod predoziranja ovim vitaminom i je li se moguće predozirati

Postoji mudra narodna izreka koja kaže da “ni previše dobra, nije dobro za čovjeka”. Nekada se u trgovinama hranom mogao kupiti gusti sok od mrkve ambiciozno nazvan “dvojni A”, što je trebalo značiti da u njemu ima dvostruko više beta karotena, nego bilo gdje drugo. Da ne bi pretjerivali, proizvođači prije svakog odobrenja nekog dodatka prehrani, proizvod moraju testirati i propisati doze. Vitamin A, što se dogodi kod predoziranja ovim vitaminom i je li se moguće predozirati, da moguće je, zato treba čitati upute o upotrebi i držati se preporučenih doza koje ovise o dobi i spolu.

Prekomjerne količine ovog vitamina su toksične i mogu dovesti do hipervitaminoze. Vitamin A u prevelikim količinama može izazvati mučninu, povraćanje, glavobolju, zamućenje vida, bol u kostima i zglobovima, suhu kože te slab apetit, ali zato provitamin A iz voća i povrća nikada ne dovodi do hipervitaminoze. Držite se uputa i preporuka o doziranju i imat ćete samo dobrobiti.

Tagovi: