Što je kardiovaskularni sustav

Ljepota i zdravlje

Što je kardiovaskularni sustav

Kardiovaskularni sustav čovjeka

Kardiovaskularni sustav kod čovjeka obuhvaća srce, krvne žile i krv koja cirkulira kroz te žile. Srce je mišićni organ koji pumpa krv kroz krvne žile, a krvne žile su cijevi koje prenose krv iz srca u sve dijelove tijela i natrag. Krv se sastoji od sljedećih krvnih stanica: crvenih krvnih zrnca, bijelih krvnih zrnca, trombocita te plazme koja sadrži hranjive tvari, hormone, elektrolite i druge tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje tijela. Kardiovaskularni sustav igra ključnu ulogu u održavanju krvnog tlaka, ravnoteže elektrolita i acidobazne ravnoteže u tijelu, kao i u distribuciji hranjivih tvari, kisika i hormona svim organima i tkivima, a počinje se razvijati vrlo rano tijekom embriogeneze, to jest razvoja embrija. Tijekom razvoja kardiovaskularnog sustava, različiti geni i signalni putevi reguliraju procese poput stvaranja srčanog mišića, stvaranja novih krvnih žila i njihove pravilne povezanosti. Ovi procesi su izuzetno važni za zdrav razvoj kardiovaskularnog sustava i održavanje zdravog srca i krvnih žila tijekom cijelog života.

Kako čuvati svoj kardiovaskularni sustav?

Postoji mnogo načina na koje možemo čuvati svoj kardiovaskularni sustav i održati ga zdravim. Neke od ključnih metoda jesu: Zdrava prehrana što podrazumijeva raznoliku i uravnoteženu prehranu s obiljem voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masnoća poput maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki. Smanjite unos šećera, zasićenih masti i soli. Redovita tjelesna aktivnost je posebno važna. Dobro je provesti najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti pet puta tjedno. Hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje i druge aktivnosti mogu poboljšati cirkulaciju i pomoći u održavanju zdravog srca. Bitno je i kontroliranje težine. Održavati zdravu tjelesnu težinu. Višak kilograma može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Ako pušite, pokušajte prestati. Pušenje povećava rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Kontrola krvnog tlaka također je značajna za očuvanje zdravlja našeg kardiovaskularnog sustava. Redovito mjerite krvni tlak i potražite liječničku pomoć ako je potrebno. Visoki krvni tlak može oštetiti srce i krvne žile. Redovito mjerite razinu kolesterola i potražite liječničku pomoć ako je potrebno. Visoke razine kolesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Ako imate dijabetes, održavajte zdravu razinu šećera u krvi. Visoke razine šećera u krvi mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Pronađite načine za smanjenje stresa, poput meditacije, dubokog disanja ili drugih tehnika opuštanja. Dugotrajni stres može povećati rizik od srčanih bolesti. Pametnim životnim izborima i pravilnom njegom, možemo očuvati naš kardiovaskularni sustav, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati kvalitetu života.

Kardiovaskularni sustav – oboljenja

Postoji mnogo bolesti kada je u pitanju kardiovaskularni sustav, a neke od najčešćih je ishemijska bolest srca uzrokovana smanjenim dotokom krvi u srčani mišić, što može dovesti do angine pektoris ili srčanog udara. Zatim srčani udar koji se javlja kada se protok krvi u srčani mišić zaustavi, što uzrokuje oštećenje srčanog tkiva. Angina pektoris uzrokuje bol u prsima i nelagodu, a obično je uzrokovana smanjenim protokom krvi u srčani mišić. Aritmije su nepravilni srčani ritmovi koji mogu biti uzrokovani brojnim faktorima, uključujući srčane bolesti, poremećaje elektrolita, upale i stres. Valvularne bolesti srca javljaju se kada su srčane zaklopke oštećene ili neispravne, što može dovesti do smanjenog protoka krvi i drugih problema. Kardiomiopatija je skupina stanja koja uzrokuju oštećenje srčanog mišića i mogu dovesti do srčanog zatajenja. Srčano zatajenje javlja se kada srce ne pumpa dovoljno krvi kako bi podržalo normalne tjelesne aktivnosti. Aneurizme aorte su izbočenja ili proširenja dijela aorte, koja mogu dovesti do puknuća krvne žile. Periferna vaskularna bolest uzrokuje sužavanje ili blokiranje arterija koje opskrbljuju krv ekstremitetima, što može dovesti do boli u nogama i drugih simptoma. Tromboza i embolija su krvni ugrušci koji se mogu formirati u venama ili arterijama i uzrokovati blokade krvnih žila, što može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i drugih komplikacija koje utječu na naš kardiovaskularni sustav. Ove bolesti se mogu razviti iz različitih uzroka i imaju različite simptome, liječenja i prognoze. Treba se konzultirati s liječnikom ako imate bilo kakve simptome ili faktore rizika za kardiovaskularne bolesti. Važno je napomenuti da mnogi od ovih faktora rizika mogu biti kontrolirani i da se rizik od srčanih bolesti može smanjiti odgovarajućim životnim navikama i promjenama u prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Tagovi: