Rombergov test – kako, kada i zašto se radi

Ljepota i zdravlje

Rombergov test - kako, kada i zašto se radi

Što je Rombergov test i zašto se koristi?

Rombergov test možemo opisati kao neurološki test pomoću kojeg se provjerava te dijagnosticira poremećaj kod održavanja ravnoteže i osjećaj za prostor. Danas on pripada u skupinu standardnih testova koji se obavljaju na neurološkom pregledu gdje se ispituje funkcija kralježnične moždine. Rombergov test se prvi puta koristio sa strane liječnika Moritz Heinrich von Romberg na samome početku 19. stoljeća za pacijente koji su tada bolovali od neurosifilisa. Zašto se navedeni test koristi?

Koristi se kako bi se ispitalo da li osoba ima osjećaj za održavanje ravnoteže i osjećaj za prostor oko sebe. Propriocepcija je stanje koje proizlazi iz naših mišića, ligamenata kao i tetiva i zglobova koji reagiraju na pojavu pritiska, rastezanja ili opuštanja. Navedeni osjećaji se prenose putem debelih mijeliniziranih vlakana. Ono nam omogućava da smo svjesni prostora oko sebe i da smo svjesni našeg vlastitog tijela naspram okoline koja nas okružuje. Naša sposobnost da se snalazimo u vremenu i prostoru uvelike ovisi o tome kako naše tijelo reagira.

Rombergov test tehnika izvođenja

Pacijentu je najvažnije prvo objasniti što će se i kako će se raditi ispitivanje kako se ne bi prestrašio ukoliko dođe do gubitka ravnoteže. Osobe koje su podvrgnute testiranju stoje skupljenih nogu i raširenih ruku, najprije s otvorenim očima. Ovdje liječnik promatra da li dolazi do ikakvih znakova klimanja ili gubitka ravnoteže kod pacijenta. Sljedeći korak je da pacijent zatvori oči dok je u istoj poziciji, također se promatra njegovo držanje. Ukoliko navedeni način ispitivanja nije dao jasan odgovor, liječnik govori pacijentu kako će doći do kompliciranijeg oblika ispitivanja.

Rombergov test će tada izgledati tako da će pacijent postaviti noge u ravnu liniju na način da će vrhom jedne noge čvrsto pritisnuti petu druge noge. Test se također provodi otvorenim i zatvorenim očima. Ako prilikom testiranja dođe do titranja tijela u raznim smjerovima tada se na to gleda kao posljedica razvoja ataksije. Takozvani simptomi Rombergu će se pojaviti ako kod pacijenta postoje nepravilnosti u malom mozgu, tada je bitno ustanoviti razlog.

Rombergov test pokazuje rad malog mozga. Neuroni i impulsi u malome mozgu su odgovorni za reakcije kod promjene u okolišu i nastupanju problema. Primjer, ukoliko dijete nije u ranoj dobi nije naučilo savladavati motoričke sposobnosti, kasnije će biti teško savladati određene pokrete. Glavni pokazatelji da postoji “kvar” u malom mozgu su: Cerebralna ataksija, mišićna atonija i hyposnergia.

Rombergov test rezultati i značenje

Rombergov test može biti pozitivan ili negativan. Pozitivan test je kada pacijent krene gubiti osjećaj za ravnotežu kod zatvorenih očiju. Navedeni rezultat testa može ukazati na senzornu ataksiju kao bolest neurološkog sustava kod pacijenta. Što dovodi do navedenog stanja? Nasljedna neuropatija, Friedrichova ataksija, atrofija malog mozga kod pacijenta, nedostatak vitamina poput B 12 i E, dijabetička neuropatija, paraneoplastična neuropatija što može biti posljedica raka.

Negativan test s druge strane ukazuje da pacijent nema neuroloških deficita i da je propriocepcija očuvana. Da li je Rombergov test pouzdan? Stručnjaci tvrde kako navedeni test nikako nije precizan, što znači da može doći do lažno pozitivnih rezultata. Uz navedeni test poželjno je napraviti i druge pretrage kako bi pacijent bio 100% uvjeren u svoje stanje. Gdje se navedeni test može napraviti?

Na internetu možete pronaći korake kako se radi i naravno pokušati doma s još jednom osobom. Savjetuje se da ipak ukoliko smatrate da imate problema s ravnotežom ili prostorom da se obratite svom liječniku opće prakse koji će navedeni test provesti stručno. Ako postoji određene sumnje da postoji problem, tada će vas liječnik uputiti neurologu na daljnja ispitivanja vezana za neurološko zdravlje.

Tagovi: