Riješite se dioptrije zauvijek bez operacije: 9 znanstveno dokazanih načina koji će vam pomoći

Zanimljivosti

Riješite se dioptrije zauvijek bez operacije: 9 znanstveno dokazanih načina koji će vam pomoći

Dioptrija kao nuspojava modernog svijeta

Sve brži tehnološki napredak u posljednjih stotinjak godina je sa sobom donio mnoge benefite za čovječanstvo. Naši dnevni životi su se u nekim aspektima znatno olakšali no svaki napredak donosi sa sobom i određene probleme. Svijet oko nas se maltene preko noći digitalizirao što znači da su informacije u vezi bilo koje teme postale dostupne nadohvat ruke. Način poslovanja i komuniciranja se promijenio, a tehnološki napredak i dalje ne staje već se sve više ubrzava. No moderni svijet sa sobom donosi i moderne probleme. Jedan od upečatljivijih problema koje je dovela digitalizacija je pojava sve više problema s očima, ljudima se krenula kvariti dioptrija. Nema u tome ništa što je zapravo začuđujuće. Svi mi provodimo sve više vremena ispred ekrana bilo da se radi o mobitelima, računalima, tabletima ili televiziji. Ekrani su tu u svakom dijelu našeg dana, a kao rezultat toga naša očna dioptrija pati te dolazi do problema sa vidom.

Kako se liječi dioptrija?

Problemi sa vidom nisu ništa novo ali ono što je novo je način na koji se ovi problemi danas javljanju. Pretjerano sjedenje pred ekranom, posebice ako se radi o nekom starijem ekranu predstavlja stanoviti napor za naše oči. Ovo nije nešto što možemo realistično izbjeći, pogotovo kada uzmemo u obzir da je sjedenje pred računalom bitna stavka za sve više poslova bez obzira na struku s kojom se bavite. Mobiteli su također problem jer ih već iz navike nosimo svuda sa sobom te su ih često koristimo kroz dan. Nema ništa loše ni u mobitelima ni računalima no previše vremena provedenim pred ekranom ima dokazano negativan utjecaj na naše zdravlje, a posebice je pogođena dioptrija očiju. Danas se dioptrija može popraviti korištenjem leća ili naočala, a ako vas zanima trajnije rješenje uvijek postoji i opcija laserske operacije. No leće i naočale nisu uvijek praktične, a operacija je često skupa. Srećom, postoje i druge metode uz koje možete popraviti vid.

Kako se liječi dioptrija na prirodan način?

Dioptrija se može sačuvati ili čak i popraviti ako se odlučite slijediti neke od ovih savjeta. Za početak, čim više izbjegavajte naprezanje očiju te si više puta kroz dan uzmite par minuta kada ćete oči držati zatvorenima. Naočale pomažu ali dozvolite si da ih skinete što više puta kroz dan. Koliko god je moguće, smanjite izloženost ekranima kroz dan, a posebice u razdoblju prije spavanja. Ako su vam oči umorne, probajte ih masirati nježnim kružnim pokretima ili ih isperite toplom vodom. Oči također možete vježbati tako što ćete se u šetnji više koncentrirati na predmete koji su udaljeniji od vas. Vježba fokusiranja i defokusiranja pogleda također pomaže. Fokus možete vježbati tako da sjedite u udobnom položaju i koncentrirate se na predmet koji je ispred vas kao što je upaljena svijeća. Vaša dioptrija se također može popraviti ako pripazite na hranu koju konzumirate. Znanstveno je dokazano da ćete vidjeti bolje ako često pijete sok od mrkve. Uz ove savjete i vaš vid se može popraviti.

Tagovi: