Režite luk bez suznih očiju. Kuhari podjelili jednostavan trik koji treba znati svatko.

Zanimljivosti

Režite luk bez suznih očiju. Kuhari podjelili jednostavan trik koji treba znati svatko.

Jeste li ikada vidjeli tv kuhare da plaču dok režu luk

Zbilja bi bilo nezgodno plakati u kuharskim emisijama pred tv kamerama, osim ako to nije predviđeno scenarijima. Jeste li ikada vidjeli tv kuhare da plači dok režu luk, jasno da niste, jer profesionalni i amaterski kuhari koriste neke jednostavne trikove da izbjegnu te iritantne i često vrlo nadražujuće suze pri rezanju luka. Naime, kod rezanja luka, on se “brani” od oštrice vašeg noža, pa ispušta obrambeni plin koji nadražuje oko i u dodiru sa suzama stvara sumpornu kiselinu,

Prije nego krenete čistiti i rezati luk, pripremite vrlo tanak i vrlo oštar nož, čim ogulite vanjske ljuske i glavicu luka i nož ohladite u zamrzivaču na jedno 15 minuta, narezat ćete ga bez plakanja jer hladnoća sprječava izlazak plina. Ili, ako nemate zamrzivača, režite glavicu pored zdjele kipuće vode, vodena para će raspršiti plin suzavac po kuhinji, daleko od vaših ičiju. Pomaže i ako žvačete žvakaću gumu ili fućkate dok režete, jer tada spontano dišete na usta i čestice plina ne stignu do očiju.

Napravite mali ritual dok režete luk zapalite mu svijeću

Vegetarijanci stalno protestiraju zbog ubijanja životinja za ljudsku hranu, protivnici ekstremnih istupa tvrde da ljudi i biljke ubijaju da bi ih mogli pojesti. E sada, ako se spremate “ubiti” tu glavicu luka, napravite mali ritual dok režete luk, zapalite mu svijeću, jer plamen svijeće će apsorbirati plin iz luka kao što apsorbira dim zapaljene cigarete, a samo rezanje će biti ugodno i bez suza. Čini se da svaki veliki kuhar ima neke svoje posebne trikove.

Neki kuhari jednostavno namažu ili natrljaju dasku za rezanje limunovim sokom prije nego što će početi rezati luk. Gorke tvari iz limuna neutraliziraju enzime luka i onda vas nema što rasplakati. U velikim restoranskim kuhinjama kuhari se tijekom sjeckanja luka i ostalog povrća međusobno šale, krevelje, prave grimase i tako spontano dišu na usta, pa nadražujući suzavac ne stigne do očiju. Korisno je izrezati korijen iz glavice luka jer tada manje plina izlazi iz glavice i važno je da nož bude tanak i što oštriji.

Mali stolni ventilator vas čuva od znoja i suza dok režete luk

Kuhinja je uvijek toplo mjesto, a kuhanje je vruć posao, a kuhari se preznojavaju i ljeti i zimi u svojim kuhinjama. Mali stolni ventilator vas čuva od znoja i od suza dok režete luk, samo ga morate postaviti tako da čestice iz luka otpuhuje iza vaših leđa i nema plakanja tijekom rezanja. Mnogim kuharima je ovo najomiljeniji trik jer ih istodobno rashlađuje i raspršuje nadražujuće čestice plina iz luka, dakle efekt “dva u jedan”.

Često kuhari drže čačkalicu među zubima kao cigaretu u zubima. Ako, dok režete luk, umjesto čačkalice upotrijebite šibicu, s tim da njezinu fosfornu glavicu okrenete prema van, fosfor će na sebe vezati sumporne čestice i rezat ćete bez suza. Ako režete veće količine luka, povremeno rashlađujte nož pod hladnom vodom, smanjit ćete nadražaj očiju, naime voda također pomaže apsorpciju suzavca. Ako nemate pri ruci žvakaću gumu, žvačite komadić kruha ili kocku šećera ili pjevušite, to usmjerava disanje na usta i suzavac ne stigne do očiju.

Tagovi: