Reuma – uzrok, simptomi i liječenje

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Reuma - uzrok, simptomi i liječenje

Reuma pojava i uzroci

Reuma je naziv za nekoliko bolesti koje su vezane uz kosti i zglobove koje se skupno nazivaju reumatske bolesti. Kako bi se točno utvrdilo o kojoj reumatskoj bolesti je riječ potrebno je napraviti specijalističke pretrage kojima će medicinska grana reumatologija odrediti točno o čemu se radi. Reumatske bolesti mogu biti psorijatični artritis, reumatoidni artritis, osteoartritis, te ankilozantni spondilitis.

Zapravo radi se o nizu upalnih bolesti kostiju i zglobova od kojih je najčešći reumatoidni artritis koji predstavlja bolest vezivnog tkiva zglobova i mišićno-koštanog tkiva. Kao i sve reumatske bolesti i ovo je kronična bolest nastala uslijed upalnog procesa koji se najviše događa na zglobovima.

Uzroci su povezani sa genetskom predispozicijom, također mogu biti i nenormalni autoimuni odgovor, ali i neka baterijska ili virusna infekcija. Pušenje i pretilost osobe povećavaju rizik za pojavu reuma, kao i razne infekcije kao na primjer infekcija desni bakterijom Porphyromonas gingivalis kao i brojne druge virusne infekcije koje se mogu pojaviti u tijelu čovjeka i izazvati reumu.

Simptomi reuma

Simptomi reuma se javljaju u različito doba ljudskog života, a mogu se pojaviti već u tridesetima, ali i tek u šezdesetim godinama ljudskog života. Treba napomenuti da je reuma češća pojava kod žena nego kod muškaraca. Reumatske bolesti nisu isključivo vezane uz bolesti kostiju i zglobova već one mogu dovesti do potpune nefunkcionalnosti osobe smanjujući joj pokretljivost, te do puno težih komplikacija bolesti srčanog mišića, tkiva krvnih žila i slično.

Reumatske bolesti se kod velike većine ljudi razvija postepeno, no mogu se pojaviti i u obliku progresivne reumatske bolesti uzrokovano stresnim događajem. Simptomi koji se javljaju su malaksalost, gubitak na tjelesnoj težini, te groznica. Također može se pojaviti i toplina zglobova kada ih dodirnete kao da gore iznutra, otečenost i bol u zglobovima, te u kasnijoj fazi i deformacije zglobova.

Ukoliko se radio o reumatskim bolestima koje utječu na krvožilni sustav mogu se javiti i potkožni čvorići ili kvržice, najčešće oko laktova. Nakupljanje tekućine oko otečenih zglobova najviše koljena javlja se kod Bakerove ciste. U težim slučajevima kao simptom se može pojaviti i iščašenje zglobova i vrlo ograničeno kretanje kod hodanja ili neupotrebljivost šaka i ruku.

Kako se liječi reuma

Točna dijagnoza reuma se postavlja rendgenskim snimanjem i posebnim pretragama krvi, no također je i višemjesečne kontrole kod specijalista kao oblik praćenja nerijetko u procesu postavljanja dijagnoze kako bi se pristupilo ispravnom liječenju. Na primjer kod reumatoidnog artritisa bolest zahvaća simetrično i desnu i lijevu šaku, ručne zglobove ili zglobove stopala.

Najvažnije je promjene uočiti u što ranijoj fazi kao i kod svake druge bolesti, te je tada i liječenje jednostavnije i učinkovitije. Povišeni C-reaktivni protein i brzina sedimentacije eritrocita ukazuju da se radi o reumatskoj bolesti, a tu su i reumatoidni faktor RF, te određena protutijela na ciklički citrulinirani protein.

Liječenje se sastoji od smanjivanja bolova i smanjivanje upalnog procesa, te načinom da se spriječi daljnje oštećenje kostiju i ligamenta, vezivnog tkiva. Specifični lijekovi kojima se liječi reuma kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi, razni antireumatici, pa čak i kortikosteroidi, te imunosupresivi i blokatori faktora tumorske nekroze, ali i biološki lijekovi. Točnu terapiju liječenja odredit će vaš specijalista za reume prema vašem individualno slučaju.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu