Renvela – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Renvela - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Renvela i za što se koristi?

Renvela u sebi sadrži djelatnu tvar sevelamer karbonat. Navedena djelatna tvar na sebe veže fosfate iz hrane koji se nalaze u probavnom sustavu. Vezivanjem fosfata dolazi do smanjenja razine serumskog fosfora u krvi. Kada dođe do povećane razine serumskog fosfora u organizmu, tada nastaju nakupine u tijelu koje se nazivaju kalcifikacije. Upravo ove nakupine mogu dovesti do stanja otvrdnuća krvnih žila, što može dovesti do otežane cirkulacije u tijelu. Povišene razine serumskog fosfora također uzrokuju svrbež na koži, crvenilo očiju, bolove u kostima i lakše lomove.

Navedeni lijek vam se neće preporučiti ukoliko imate nisku razinu fosfata u krvi, ili ako imate moguću alergiju na djelatne i sporedne tvari koje čine navedeni lijek. Posebnu opreznost prilikom konzumacije navedenog lijeka moraju imati: Osobe koje imaju poteškoće prilikom gutanja, osobe koje imaju problem motiliteta u crijevima i trbuhu, osobe koje imaju česte upale crijeva, osobe koje su imale operativne zahvate na crijevima ili želucu. Liječnik vas je dužan detaljno uputiti u primjenu Renvela.

Renvela primjena i mjere opreza

Kako se uzima Renvela? Ove tablete će se uzimati prema uputama koje su date od strane liječnika ili ljekarnika. Poželjno je ne upravljati vozilima ili alatima ako osjetite djelovanje lijeka. Preporučena doza u početnom stadiju liječenja odraslih i starijih od 65 godina iznosi 800 mg 2 x dnevno. Tablete će se konzumirati uz obrok. Ove tablete se ne smiju usitnjavati, već se moraju progutati cijele. Ukoliko navedeni lijek uzimate uz drugu terapiju, tada je poželjno da druge lijekove popijete sat do 3 nakon Renvela tableta.

Dužni ste za vrijeme liječenja ići na redovite kontrole fosfora u krvi (u određenim vremenskim razmacima) kako bi se vidjelo da li lijek djeluje ili ne. Budite oprezni s uzimanjem navedenog lijeka! Nikada nemojte sami procjenjivati da li su vam doze prevelike ili preniske. Svako svojevoljno mijenjanje ili ukidanje terapije može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica ili pojačanja simptoma bolesti. Tijekom liječenja liječnik će pozorno pratiti razinu fosfora u krvi, kao i djelovanje tableta s ostalim terapijama. Liječenje traje dok se ne postigne odgovarajuća razina fosfora u krvi.

Renvela iskustva i liječenje

Osobe koje su primjenjivale Renvela tablete u svrhu liječenja hiperfosfatemije navode kako su tablete popravile njihovu krvnu sliku te kako su se simptomi poput kalcifikacije povukli. Naravno, iskustva mogu varirati od pacijenta do pacijenta - ovisno o zdravstvenom stanju kao i dodatnim terapijama. Prilikom korištenja navedenog lijeka moguće je razvijanje nuspojava. Vrlo česte nuspojave su: Konstipacija/zatvor, povraćanje, bolovi u gornjem dijelu trbuha, mučnina u želucu.

Česte: Proljev, bolovi u trbuhu, loša probava, osjećaj nadutost. Vrlo rijetke: Crijevni zastoj. U slučaju da se nuspojave ne povlače redovitim uzimanjem lijeka tada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Navedene tablete se dobivaju uz liječnički recept. Cijena za pakiranje 180 x 800 mg iznosi 77,26€. Kako se čuvaju Renvela tablete? Ove tablete se trebaju čuvati što dalje od dohvata ili pogleda radoznale djece. Tablete se ne smiju uzimati nakon isteka njihovog roka valjanosti koji je naveden na pakiranju. Držite lijek u originalnom pakiranju uz uputu.


Tagovi: