Što je reaktivni artritis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je reaktivni artritis - uzrok, simptomi, liječenje

Reaktivni artritis - uzrok

Reaktivni artritis je pojava boli u zglobovima te pojava popratne otekline koja je izazvana infekcijom u drugom dijelu tijela, a najčešće se infekcija pojavi u crijevima ili u spolno-mokraćnom traktu. Točnije, ovo je neinfektivna upala zgloba koja se pojavi nakon akutne infekcije na nekom drugom mjestu u tijelu. Najčešća meta reaktivnog artritisa su stopala, gležnjevi i koljena. Reaktivni artritis može utjecati i na oči, kožu i mokraćni kanal. Točan uzrok pojave ove bolesti još uvijek nije poznat, no on se razvija kao reakcija na infekciju u nekom drugom mjestu u tijelu, poput crijeva ili spolno-mokraćnog sustava, a ujedno se često pojavi i kod genetski predodređenih osoba. Često osobe koje boluju od ove bolesti ne osjete nikakve simptome ili oni budu veoma blagi. Razne bakterije mogu kod osoba uzrokovati ovu bolest. Spolno-mokraćnu infekciju uzrokuje klamidija, dok crijevnu infekciju uzrokuje salmonela, kampilobakter i Shigella. Bakterije se ne nalaze u samom zglobu, već artritis poslije izaziva reakciju organizma na aktualnu infekciju, te je tako i dobila ime ova bolest. Ova bolest nije zarazna, no zato su zarazne bakterije koje pacijent ima te ih može prenijeti drugim kroz razne puteve, bilo preko hrane ili spolnim putem.

Reaktivni artritis - simptomi

Prvi znakovi i simptomi reaktivnog artritisa se obično pojave 1 do 3 tjedna nakon što ste se po prvi puta izložili infekciji. Reaktivni artritis se može pojaviti u tri oblika, a to su artritis (upala zgloba), uretritis (upala mokraćne cijevi) te konjunktivitis (upala očne spojnice). Kod upale mokraćne cijevi se od simptoma pojavljuje žuti iscjedak, osjećate peckanje i bolove kod mokrenja. Kod upale probavnog sustav se pojavi samo proljev koji kratko traje. Kod upale očne spojnice se simptomi veoma naglo pojave, no brzo prolaze, ali se zato mogu više puta pojaviti na razmake. Reaktivni artritis se pojavi okvirno između 1 do 3 tjedna nakon pojave uretritisa, te on uglavnom obuhvaća dijelove zglobove kod nogu, i to pretežito bude jedan veći zglob. Zglob bude crven, natečen, te vrlo osjetljiv na sam dodir. Simptomi mogu biti ukočenost i boil u zglobu, urinarni problemi, malaksalost, umor, crvenilo kože, promjene u bubrezima, ulkusi na koži ili na sluznici, upala šarenice, povišena tjelesna temperatura, bolovi duž kralježnice i pojava iscjedak iz spolnog organa.

Reaktivni artritis - liječenje

Kako bi se mogao reaktivni artritis izliječiti, potrebno je liječenje fokusirati na otkrivanje temeljnog uzroka bolesti, kontrolirati simptome i izliječiti temeljnu infekciju. Ukratko, liječenje se fokusira na infektivni uzročnik te na zglobnu bolest. Ukoliko je reaktivni artritis uzrokovan bakterijskom infekcijom, onda će Vam liječnik pripisati antibiotik ovisno o tome koja je bakterija prisutna i u kojoj količini. Konjunktivitis odnosno upala očne spojnice se liječi primjenom kortikosteroidnih kapi za oči, dok se klasični artritis liječi prema uobičajenim pravilima kako se inače liječe upale i boli u zglobovima kod reumatskih bolesti. Liječnik isto tako može propisati nesteroidne protuupalne lijekove koje djeluju na smirenje boli i upale, te može propisati i kortikosteroide koji ima snažan protuupalni učinak kako bi se mogla smanjiti upala na zahvaćenom području i poboljšati vam aktivnost u tom zglobu i bolju pokretljivost. Tjelovježba Vam isto može biti od pomoći. Također se može primijeniti terapija električnom energijom i fizikalna terapija koja može pomoći kod poboljšanja pokretljivosti kralježnice i zglobova te smanjenja boli i sačuvanja mišića od njegovog propadanja.


Tagovi: