Reakcija sode bikarbone i octa

Znanost

Reakcija sode bikarbone i octa

Reakcija sode bikarbone i octa može se koristiti u mnoge svrhe

Reakcija sode bikarbone i octa najčešće se pretražuje kada je u pitanju znatiželja, kada nam je potrebno za neki eksperiment koji je najčešće u sklopu nastave iz kemije ili pak kada nas zanima je li moguće koristiti tu reakciju pri održavanju kuće. Reakcija sode bikarbone i octa poprilično je burna, stvara veliki broj mjehurića i pjeni se te tom reakcijom nastaje ugljični dioksid. To je najčešći pokus kojim se dokazuje stvaranje ugljičnog dioksida, no osim što se mogu naučiti koji spojevi nastaju i zbog čega dolazi do te reakcije, to je način na koje se može djecu naučiti novim stvarima i učenje napraviti zanimljivijim.

Naime, tom reakcijom moguće je napraviti pokuse i demonstracije te je vrlo česta kreativna uporaba na način da se napravi demonstracija vulkana. Jednostavno se napravi neki model vulkana, čija unutrašnjost mora biti šuplja kako bi bilo moguće staviti sodu bikarbonu i uliti ocat zbog čega će iz kratera krenuti pjena koja će podsjećati na erupciju.

Reakcija sode bikarbone i octa može se koristiti i u kućanstvu

Osim što je reakcija sode bikarbone i octa zabavan eksperiment, ona se može koristiti i u kućanstvu. Današnja sredstva za čišćenje mogu biti poprilično agresivna za okoliš, a osim toga mogu biti i poprilično skupa. Soda bikarbona i ocat jeftini su proizvodi koji se mogu naći gotovo u svakom, ako ne i svakom kućanstvu te reakcija sode bikarbone i octa može pomoći s čišćenjem stana ili kuće.

Soda bikarbona i ocat mogu se koristiti u kombinaciji, no također su vrlo djelotvorni i kada se koriste odvojeno. Tako je primjerice soda bikarbona odlična za čišćenje mrlja s površina kao što su tepisi ili tenisice, izvlači neugodne mirise te je odlična za čišćenje pećnica jer djelotvorno može maknuti masnoće. Dok je soda bikarbona na prvom mjestu djelotvorna kada su u pitanju tkanine, ocat je taj koji će djelotvorno maknuti kamenac, posebice s nekih metalnih površina kao što su na primjer slavine ili glave tuša.

Reakcija sode bikarbone i octa za čišćenje odvoda

Ranije u tekstu smo spomenuli kako soda bikarbona i ocat mogu biti odlična sredstva za čišćenje kada se koriste zasebno, no postoje načini čišćenja u kojima je upravo reakcija sode bikarbone i octa ta koja snažno i djelotvorno rješava probleme. Reakcija sode bikarbone i octa odlična je za čišćenje odvoda koji sporije odvode vodu.

Odvodi koji se čiste uz pomoć sode bikarbone i octa čiste se na način da se prvo ulije topla voda u odvod, zatim se nasipa soda bikarbona te nakon toga slijedi ocat. Burna reakcija koja nastaje kombinacijom sode bikarbone i octa koju smo opisali na početku teksta pomoći će očistiti nečistoće i naslage koje nastaju u odvodima te će djelovati i na kamenac ukoliko se nataložio u odvodima. Soda bikarbona će k tome neutralizirati ili bar smanjiti neugodne mirise ukoliko ih ima te će voda lakše protjecati. Uz sodu bikarbonu i ocat lako je održavati stan ili kuću čistim.

Tagovi: