Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu

Aktualno

Rat u Ukrajini - zašto su Rusi napali Ukrajinu

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu, zbog povijesne Rusije?

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu i zašto je Putinu Ukrajina trn u oku. San o ruskom carstvu nikada nije napuštao Putinovu misiju, a Ukrajinu koja je 91. godine postala neovisna i međunarodno priznata država raspadom Sovjetskog Saveza, Putin je oduvijek smatrao dijelom povijesne Rusije. Za njega je današnja Ukrajina samo posljedica teritorijalne podjele koju je Sovjetski Savez napravio zbog administrativnog vladanja, te je za njega područje koje pripada Rusiji.

Putin je od nastanka ove neovisne države smatrao da je Ukrajina nakon raspada Sovjetskog Saveza produžena ruka zapada sa ciljem oslabljivanja Rusije. Kako je svoju privrženost i borbu za principe Rusije već dokazao u ratu sa Gruzijom, ovakav politički stav Ukrajine koji je orijentiran protiv Rusije Putin nikako ne može prihvatiti.

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu Putin smatra da Ukrajina povijesno gledajući pripada Rusiji kao dio ruskog carstva, te da nikako ne može prihvatiti antiruski stav ukrajinske vlasti kao produžene ruke zapada i NATO saveza.

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu je li to nastavak hladnog rata?

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu, te da li je to nastavak hladnog rata između SAD i Rusije koji je trajao još od drugog svjetskog rata, kulminirao šezdesetih godina, pa se smirio pod utjecajem međunarodne zajednice i formiranjem Ujedinjenih naroda. Nama običnim građanima sve te političke igre između velikih moćnih država poput SAD i Rusije izgledaju kao stalna prijetnja koja tinja u ovakvim zemljama koje su samo žrtve ovih političkih igri istoka i zapada, komunizma i kapitalizma.

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu vjerojatno će povijest koje slijedi otkriti stvarne činjenice kao što je povijest nakon puno desetljeća otkrila istinu i o prvom i o drugom svjetskom ratu, kao i o svim ratovima koji se vode u svijetu, no nisu toliko razvikani jer nisu na pragu Europe.

Činjenica jest da je Europa ekonomski povezana sa Rusijom, te da ruski investitori imaju svoja kapitalna ulaganja širom Europe i zemalja koja su njene članice, ali zemlje Europe koje nisu članice Europske unije. Putin je pod izgovorom vojnih vježbi organizirao nakupljanje vojnih snaga duž granice sa Ukrajinom po prijetnjom napada ukoliko NATO ne stane sa svojim napredovanjem na istok.

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu, je li razlog političke ili ekonomske naravi?

Rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu demonstrirajući svoju rusku veličinu i snagu vojnom mašinerijom. No, činjenica jest da obični građani ginu i bivaju ranjavani zbog nečijih političko – ekonomskih – povijesnih ideja. Ukrajina je od 1991. godine neovisna država i vojnim napadom i ulaskom vojnih snaga u drugu državu Rusija je narušila suverenitet Ukrajine i time započela rat. Ako detaljnije pratite vijesti i upoznati ste sa povijesti vojne snage SAD su sudjelovale u ratovima u zemljama poput Vijetnama, Afganistana, daleko od svoje domovine. Zašto?

Zbog istih političko – ekonomskih igrarija političara pod okriljem ideje slabije treba braniti. No, rat u Ukrajini – zašto su Rusi napali Ukrajinu susjednu zemlju u današnje vrijeme na pragu Europe događaj je koji je osuđen u većini zemalja diljem svijeta, uz velike ekonomske sankcije usmjerene prema Rusiji. Ali, zapravo Rusija diktira isporuke plina i nafte prema Europi i time ozbiljno može ugroziti ekonomije cijele Europe. A upravo plinovod prolazi kroz Ukrajinu.

Svakako rat donosi gubitak ne samo ekonomski koji će biti nadoknadiv, već donosi još veći gubitak a to su ljudske žrtve koje se nikako neće moći vratiti. Zar nije bilo dosta dječjih suza u raznim krajevima svijeta, od Sirije, Južnoafričke Republike, Afganistana, Somalija, Tibeta, Iran, Irak, Vijetnama i drugih brojnih zemalja u kojima se i danas vode ratovi, a nevine žrtve stanovništvo i dalje stradava.

Tagovi: